Αρχική Ειδήσεις Τουρκία – Yeni Safak: «Η Αθήνα δίνει τα νησιά στις ΗΠΑ»

Τουρκία – Yeni Safak: «Η Αθήνα δίνει τα νησιά στις ΗΠΑ»

0
Ελλάδα Τουρκία σημαίες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά τις τελευταίες προκλήσεις η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, κάνει λόγο για πώληση ελληνικών νησιών στις ΗΠΑ και επαναφέρει τις παραφιλολογίες για αποστρατιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Οι ΗΠΑ, που δημιούργησαν βάση στην Αλεξανδρούπολη για να έχουν παρουσία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, τώρα για να καταστείλουν τη Ρωσία και την Τουρκία, έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα νησιά».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο και Σκύρο.

Η Γενί Σαφάκ συνεχίζει γράφοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν έχουν στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα».

Νέες προκλήσεις ανατολικά της Κρήτης

Μια μέρα μετά το κοινό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών για την Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία, άρχισαν πάλι οι τουρκικές προκλήσεις. Αυτή τη φορά με παρενοχλήσεις στο γαλλικό ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που κάνει έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Το περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στην Κρήτη, κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του «Nautical Geo» διατυπώνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή, σύμφωνα με το in.gr.

Έκτοτε, το πλοίο κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά σε μια ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων (επέκταση στα 12 ν.μ). Προκλητικά η Άγκυρα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας για έρευνες στο εν λόγω σημείο, επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η απάντηση της Αθήνας

Έντονη αντίδραση προκλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex.

Αυστηρό μήνυμα από την EUMED9

Κατά τη σύνοδο στην Αθήνα, η EUMED9 προειδοποίησε την Τουρκία για τον σεβασμό των θαλασσίων ζωνών και του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης:  U.E.M.S.: Μετά από 11 χρόνια οι Ευρωπαίοι γιατροί συνεδριάζουν στην Αθήνα

Στη διακήρυξη των 9 ηγετών τονίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε»

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 χωρών καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Επίσης, τόνισαν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Καθιστούν ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της. Η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ηχηρό όχι λένε στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών και οι 9 ηγέτες.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων αλλά τώρα «στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπίλ Γκέιτς: Χαμηλή η ετοιμότητα για επόμενη πανδημία
Επόμενο άρθροΙσπανία: Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα – Εκκενώθηκαν κοινότητες