Αρχική COVID-19 Μπίλ Γκέιτς: Χαμηλή η ετοιμότητα για επόμενη πανδημία

Μπίλ Γκέιτς: Χαμηλή η ετοιμότητα για επόμενη πανδημία

0
Bill Gates - Μπιλ Γκέιτς
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην The Wall Street Journal, ο δισεκατομμυριούχος Μπίλ Γκέιτς, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για την επόμενη υγειονομική κρίση.

«Ανησυχώ λίγο ότι η προσοχή στην ετοιμότητα για μια πανδημία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Το χάσμα του Covid-19

Το 2015, ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε για την απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Στην έκθεση Goalkeepers Report για το 2021 υπογραμμίζει ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έλαβαν βασικά εμβόλια για την παιδική ηλικία το περασμένο έτος, εξαιτίας διαταραχών των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Ο Covid-19 έχει εμβαθύνει αυτό που ήταν ήδη ένα βαθύ χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δήλωσε ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς, στον αμερικανικό ιστότοπο, STAT.

Άλλα 31 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ακραία φτώχεια από την πανδημία, ενώ η απασχόληση μεταξύ των γυναικών αναμένεται να παραμείνει κατά 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμηλότερη σε όλο τον κόσμο φέτος, από ό,τι ήταν το 2019.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, το Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων. Τα εργαλεία για τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε η έκθεση: εκτεταμένες δοκιμές, θεραπεία και ανοσοποίηση.

Εμβόλια σε 100 ημέρες

«Η μόνη πραγματική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι εργοστάσια που μπορούν να παράγουν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο σε 100 ημέρες», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Και αυτό είναι εφικτό».

Το νέο πλάνο 65 δισεκ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν προς ενίσχυση της ετοιμότητας για την πανδημία αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Γκέιτς, αλλά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», υπογράμμισε.

Η πανδημία δεν έβλαψε την παγκόσμια οικονομία ή κάποια αναπτυξιακά μέτρα τόσο άσχημα όσο περίμενε το Ίδρυμα. «Δεν ήταν το χειρότερο σενάριο, αλλά εξακολουθεί να συνιστά τεράστιο εμπόδιο» είπε ο Μπιλ Γκέιτς.

Πηγή: Wall Street Journal

Διαφήμιση