Συντονισμός δράσεις των χωρών του Νότου – EUMED-9 (VIDEO)

  0
  EUMED
  Διαφήμιση

  Σύνταηγ:ecozen.gr

  Κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, αντιμετώπιση πανδημία, αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο των εννέα ηγετών της ΕΕ. Η σύνοδος EUMED-9 αποτελεί πλέον ιστορία, ωστόσο οι βάσεις που ετέθησαν σε αυτή εκτιμάται πως δημιουργούν ένα κοινό πλαίσιο δράσης για του ηγέτες του Νότου.

  Τα μηνύματα που εξέπεμψαν πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις.

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι οι χώρες της Μεσογείου συντονίζουν την δράση τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

  Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη στη Μεσόγειο αλλά και τα νερά της Μεσογείου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της ΕΕ.

  Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από Αφγανιστάν, τόνισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, όπως αυτό του 2015.

  “Κοινή η άμυνά μας έναντι της κλιματικής κρίσης. Συντονιζόμαστε για να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσές μας, διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Ζητάμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, καθώς έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες. Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό αφορά και στην Τουρκία, που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος”.

  Για το μεταναστευτικό σημείωσε Η διακήρυξή μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015.”

  “Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, στη μετά covid εποχή απαιτείται σταθερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας’ σημείωσε τονίζοντας, πως Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική».

  Μακρόν στη σκιά του AUKUS

  Ο πρόεδρος της Γαλλία Εμμανουέλ Μακρόν, που βρέθηκε στην Αθήνα την επομένη της συμφωνίας AUKUS, έστειλε το μήνυμα πως η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργεί συμμαχίες. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τον επόμενο μήνα θα διοργανωθεί νέα Σύνοδος για το θέμα της Λιβύης με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι η Γαλλία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

  Ίσως το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε για να κινηθούμε με αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ήταν όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, που μας πέρασε, δήλωσε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Δεν παρέλειψε επίσης, να εστιάσει στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας “δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον εφυσηχάζουμε.. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει”.

  Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, αναφέρθηκε στο όραμα για μια «ανθεκτική Ευρώπη». Ως προτεραιότητες έθεσε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης την κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή συνοχή.

  Στις υψηλές τιμές του ρεύματος ως ανασταλτικές της κοινωνικής ευημερίας του Ευρωπαϊκού Νότου έκανε και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας με τη σειρά του «να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία» υπό το πρίσμα των ραγδαίων αλλαγών στη διεθνή τάξη από την AUKUS.

  Στην ανάγκη θωράκισης του Ευρωπαϊκού Νότου από τυχόν νέες μεταναστευτικές ροές αναφέρθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο τελευταίος μάλιστα επανέλαβε την πρόταση της Κύπρου για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

  ΔΕΙΤΕ το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ της συνέντευξης Τύπου και δηλώσεων των ηγετών που μετείχαν EUMED 9

  Νωρίτερα οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου είχαν υιοθετήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή.

  Διαφήμιση