Αρχική Επιχειρείν Τίμημα ρεκόρ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ικανοποίηση Χατζηδάκη

Τίμημα ρεκόρ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ικανοποίηση Χατζηδάκη

0
ΔΕΔΔΗΕ
Διαφήμιση

Με ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, άνω των 2 δισ. ευρώ, το 49% των μετοχών του ΔΕΔΗΕ περνά στα χέρια της Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA). 

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΔΕΗ μετά την αποσφράγιση των προσφορών., πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, με προσφορά ύψους 2,116 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 804 εκατ. αντιστοιχούν στο χρέος του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος (Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. είναι τα μετρητά που θα εισπράξει η ΔΕΗ. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν μισά για επενδύσεις και μισά για μείωση του χρέους της επιχείρησης. Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους το χρέος ανερχόταν σε 3,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.

Πηγές της επιχείρησης έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα. Η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Πρόσθεταν δε, πως με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ. Κάτι το οποίο θα οδηγήσει ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Ικανοποίηση Χατζηδάκη

Την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης του 49%εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρώην Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι πολύ σπουδαίο νέο αυτό που έγινε σήμερα με τον ΔΕΔΔΗΕ! Ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ΧΩΡΙΣ το management!

Όταν ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά από πέρσι το καλοκαίρι, δέχθηκα τις γνωστές επιθέσεις που δέχομαι εδώ και χρόνια στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα: “νεοφιλελεύθερος, αυτός που τα ξεπουλάει όλα κτλ”.

Διαφήμιση