Αρχική Διάστημα Διαγωνισμός #myEUspace θέτει σε νέα τροχιά τη «διαστημική» επιχειρηματικότητα

Διαγωνισμός #myEUspace θέτει σε νέα τροχιά τη «διαστημική» επιχειρηματικότητα

0
5 myeuspace live now tw fb linkedin 15
Εικόνα: EUSPA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πώς μπορεί το διάστημα να ωφελήσει την έξυπνη κινητικότητα, τη γεωργία και τη γεωματική; Τί ρόλο παίζουν οι κβαντικές τεχνολογίες; Αν μπορείτε να δώσετε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό #myEUSpace! Οι λύσεις θα απογειώσουν την επιχειρηματική σας ιδέα, αν όχι μέχρι ..το διάστημα σίγουρα προσφέροντας το έναυσμα για να την υλοποιήσετε.

Πρόκειται για έναν ακόμη διαγωνισμό που διοργανώνει ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA). Ο διαστημικός διαγωνισμός απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε επιχειρηματίες, start-uppers και φοιτητές που επιθυμούν να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν καινοτόμες λύσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα δεδομένα και τις υπηρεσίες του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ.

Με την εξαγγελία του διαγωνισμού αναφέρεται πως “Η άμεση και ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες που βασίζονται στα ευρωπαϊκά δορυφορικά συστήματα έχουν επιτρέψει τη δημιουργία πρωτοποριακών εφαρμογών σε τομείς όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η γεωργία ακριβείας, η ρομποτική, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κ.α. Ο ακριβής εντοπισμός στίγματος που προσφέρει το Galileo σε συνδυασμό με δεδομένα και εικόνες υψηλής ευκρίνειας από το σύστημα παρακολούθησης της Γης, Copernicus, με την ταυτόχρονη χρήση κβαντικών τεχνολογιών αναμένεται να θέσει τον πήχη της ευρωπαϊκής καινοτομίας σε νέα τροχιά”.

Με συνολικό ύψος 1 εκατομμύριο ευρώ έπαθλα, ο διαγωνισμός #myEUspace, προσβλέπει στην αξιοποίηση των δεδομένων και των υπηρεσιών που προσφέρει το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ. Στόχος η δημιουργία ανατρεπτικών εμπορικών λύσεων και εφαρμογών. Μέσα από αυτές θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αναδυόμενες κοινωνικές προκλήσεις. Να εξυπηρετηθούν διάφοροι τομείς, από την έξυπνη κινητικότητα και τη γεωργία έως τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, τις έξυπνες πόλεις, την υγεία και τον ελεύθερο χρόνο. Σημειώνεται πως αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Cassini της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βραβεία και θεματικοί τομείς

Με περισσότερα από 50 βραβεία, ο διαγωνισμός #myEUSpace αποτελείται από δύο ανεξάρτητους και παράλληλους γύρους, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει μια λίστα με στόχους και παραδοτέα.

Γύρος 1 – Από την ιδέα στο πρωτότυπο στοχεύει στη μετατροπή μιας θεωρητικής ιδέας στο πρωτότυπο/τη δοκιμαστική έκδοση ενός προϊόντος.

Γύρος 2 – Από το πρωτότυπο στο προϊόν/στην είσοδο στην αγορά – στοχεύει στην εξέλιξη ενός πρωτοτύπου ή μιας δοκιμαστικής ιδέας σε ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP).

Ο διαγωνισμός αναζητεί λύσεις όπου η ενσωμάτωση δεδομένων και υπηρεσιών του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ μπορεί να φέρει την επανάσταση στους ακόλουθους έξι θεματικούς τομείς:

Move Me Smart: Λύσεις έξυπνης κινητικότητας με όλα τα μέσα μεταφοράς για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας και την αύξηση της ασφάλειας τους.

Space Up My Life: Λύσεις για καταναλωτές, όπως εφαρμογές για κινητά και οποιαδήποτε άλλη λύση που χρησιμοποιεί διαστημικά δεδομένα για την υγεία, τα τυχερά παιχνίδια, τον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο, τον τουρισμό και την καθημερινότητα.

Our Green Planet: Καινοτόμες λύσεις για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, τη βιωσιμότητα στη ζωή μας, την κατανάλωση και την παραγωγή.

Map My World: Καινοτόμες λύσεις χωρομετρίας που θα διαμορφώσουν το μέλλον της γεωματικής, του αγροτικού σχεδιασμού και των έξυπνων πόλεων.

Farming By Satellite: Τεχνολογικές λύσεις για τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής, τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη βελτιστοποίηση της τροφικής αλυσίδας.

Dive In Quantum: Καινοτόμες λύσεις που εφαρμόζουν κβαντικές τεχνολογίες (υπολογιστική, ανίχνευση, προσομοίωση, κρυπτογράφηση κ.λπ.) οι οποίες ενισχύουν τις downstream διαστημικές εφαρμογές.

Προθεσμία για συμμετοχή

Οι επίδοξες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι φορείς καινοτομίας και έμπειροι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αίτησηέως τις 15 Νοεμβρίου 2021 (23:59 CET). Οι ιδέες θα αξιολογηθούν ως προς τη συνάφειά τους με το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ, την καινοτόμο προσέγγισή τους, τις προοπτικές τους στην αγορά, τη σκοπιμότητά τους εντός των ορίων της τρέχουσας τεχνολογίας και, τέλος, τη λειτουργική τους οργάνωση.

Ο διαγωνισμός προβλέπει διάφορα βραβεία και έπαθλα σε διαφορετικά στάδια του διαγωνισμού. Για να εγγραφείτε ή για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα του διαγωνισμού στον δικτυακό τόπο του EUSPA.

Διαφήμιση