Αρχική Διάστημα Η εκτός γης ζωή θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε εξωπλανήτες Hycean

Η εκτός γης ζωή θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε εξωπλανήτες Hycean

0
space1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι πλανήτες Hycean είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτεροι από τη Γη, με ωκεανούς και ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο. Γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες θέτει τη βάση για φιλοξενία ζωής.

Η αναζήτηση ζωής εκτός γης θα πρέπει να διευρύνει λίγο τους ορίζοντές της, προτείνει μια νέα μελέτη. Μέχρι σήμερα έχουμε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε πλανήτες σαν τη Γη – ως ένα πιθανό μέρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Ο βραχώδης, καλυμμένος με νερό πλανήτης μας είναι ο μόνος που γνωρίζουμε ότι φιλοξενεί ζωή. Αλλά το σύμπαν είναι γεμάτο με μια τεράστια ποικιλία πλανητών. Μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι κατοικήσιμοι παρά το γεγονός ότι είναι σίγουρα μη γήινοι.

Ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν μια τέτοια κατηγορία εξωγήινων κόσμων-τους πλανήτες “Hycean”. Είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτεροι από τη Γη και διαθέτουν τεράστιους ωκεανούς υγρού νερού κάτω από ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο. Οι πλανήτες “Hycean” φαίνεται να είναι απίστευτα άφθονοι σε όλο τον γαλαξία και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μικροβιακή ζωή παρόμοια με αυτή που ευδοκιμεί σε μερικά από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα της Γης, δήλωσαν μέλη της ομάδας μελέτης.

“Η λεωφόρος για ζωή αλλού”

“Οι πλανήτες Hycean ανοίγουν μια εντελώς νέα λεωφόρο στην αναζήτησή μας για ζωή αλλού”, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας Nikku Madhusudhan, του Ινστιτούτου Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία

Οι πλανήτες Hycean έχουν παρόμοιο μέγεθος με τις βραχώδεις “υπέρ Γαίες” (super-Earths) και τους αέριους “μίνι Ποσειδώνες”. Δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους εξωπλανητών στον γαλαξία. Ωστόσο, οι Hyceans είναι διακριτοί, με πυκνότητες μεταξύ εκείνων των υπερ-Γαιών και των Μικρών Ποσειδώνων, σημειώνει η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου στο The Astrophysical Journal.

Οι Hyceans είναι επίσης ποικίλοι. Μερικοί περιφέρονται τόσο κοντά στα αστέρια τους που εγκλωβίζονται σε μια καυτή μέρα και μια θεοσκότεινη νύχτα. Κάποιοι βρίσκονται σε μια μεγάλη τροχιά, με πολύ μικρή αστρική ακτινοβολία. Αλλά η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και σε τέτοιους ακραίους Hyceans, τονίζουν οι ερευνητές.

“Είναι συναρπαστικό ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν συνθήκες κατοίκησης σε πλανήτες τόσο διαφορετικούς από τη Γη”, δήλωσε  ο συν-συγγραφέας της μελέτης Anjali Piette, επίσης από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Cambridge.

ΠΗΓΗ: Space.com

Διαφήμιση