Αρχική Περιβάλλον Project PARALIES: υιοθετείστε μια παραλία και… σώστε την

Project PARALIES: υιοθετείστε μια παραλία και… σώστε την

0
paralia
Διαφήμιση

Λίγους μήνες μετράιι η πρωτοβουλία project PARALIES έχει όμως να παρουσιάσει πλούσιο έργο. Η ιδέα είναι απλή: με ενεργοποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες παραλίες και επιχειρήθηκε ο καθαρισμός τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών, το  τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου (φέτος 18.9.2021), συνεχίζουν τη δράση τους και ευελπιστούν για δυναμικότερη συνέχεια και το επόμενο χρόνο.

Η πρωτοβουλία

Το project PARALIES, ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις της στις 2 Ιουνίου 2021. Στοχεύει στην μείωση των επιπτώσεων της ανθρώπινης παρουσίας στο θαλάσσιο και παράκτιο
οικοσύστημα των παραλιών μέσω της ενεργοποίησης της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Στο πλαίσιο αυτό εταιρείες, οι οποίες έχουν αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και θέλουν να έχουν ενεργή κοινωνική συνεισφορά μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής τους σε δράσεις προστασίας αλλά και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, υιοθέτησαν συγκεκριμένες παραλίες. Οι δράσεις  καθ’ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου αλλά και του Σεπτεμβρίου 2021.

“Υιοθετημένες” παραλίες και “ανάδοχοι”

Οι παραλίες στις οποίες εφαρμόστηκε η πρωτοβουλία project PARALIES είναι οι Μαρίκες, το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μπλε Λιμανάκι, ο Φίλιππας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και το σύνολο της παραλίας που βρίσκεται εντός του Προστατευόμενου Πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνα.

Ανάδοχοι υιοθεσίας των παραλιών αυτών ήταν οι εταιρείες Elbisco, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΔΕΗ, AVIN, Vassia Kostara Limited Collections, Circular Independence και Terra Nova. Στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας project PARALIES, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία The Blue Oxygen, ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ουσιαστική υποστήριξη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενου Πάρκου Σχινιά και του Δήμου Μαραθώνα.

Οι δράσεις

Οι δράσεις που έλαβαν χώρα στις παραλίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας project PARALIES περιλάμβαναν τον καθημερινό καθαρισμό των παραλιών από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, την χωριστή συλλογή (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, σύμμεικτα απόβλητα) των απορριμμάτων που παράγονται στις παραλίες από τους λουόμενους. Καταγραφή του είδους και των ποσοτήτων των συλλεγόμενων αποβλήτων. Προώθηση προς ανακύκλωση των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών. Προσφορά στους λουόμενους ειδικών σταχτοδοχείων παραλίας και την ενημέρωση των λουόμενων για την σημασία της προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Αποτελέσματα

Στο διάστημα από 2 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου 2021, συλλέχθησαν συνολικά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που είχαν τοποθετηθεί στις παραλίες 1.680 Kg πλαστικό, 544 Kg χαρτί, 442 Kg αλουμίνιο και 992 Kg γυαλί, τα οποία οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση. Επιπλέον, συλλέχθησαν 2.931 Kg σύμμεικτα απόβλητα, τα οποία οδηγήθηκαν για διαχείριση μαζί με τα αντίστοιχα δημοτικά απόβλητα.

Παράλληλα, ο καθημερινός χειρωνακτικός καθαρισμός των παραλιών οδήγησε στην συλλογή και απομάκρυνση από αυτές συνολικά 635 Kg αποβλήτων, τα οποία αντιστοιχούν σε 117.695 τεμάχια εκ των οποίων πρωταγωνιστική θέση κατέχουν τα αποτσίγαρα (43.663 τεμάχια), τα πλαστικά κομματάκια μικρότερα των 2,5 cm (48.432 τεμάχια) και τα πλαστικά καλαμάκια (14.734 τεμάχια).

Στόχος μας είναι η πρωτοβουλία project PARALIES να συνεχιστεί και του χρόνου, κατά την θερινή περίοδο 2022, αυξάνοντας τον αριθμό των παραλιών και ενεργοποιώντας ακόμα περισσότερες
ιδιωτικές εταιρείες ώστε να συμμετάσχουν ως ανάδοχοι υιοθεσίας των παραλιών αυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας project PARALIES, www.projectparalies.gr ή επικοινωνήστε στο info@projectparalies.gr

Διαφήμιση