Σύνταξη: ecozen.gr
Ξάφνιασε η χθεσινοβραδινή απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία. Μία στάση όμως που ήρθε ως απάντηση στον αιφνιδιασμό από το σύμφωνο ασφαλείας Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ (Aukus), που ανακοινώθηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα και στοιχίζει στο Παρίσι δεκάδες δισεκατομμύρια και τον στρατηγικό του σχεδιασμό στην περιοχή.
Αμηχανία επικρατεί και στην Ευρώπη. Μόλις στο παρά πέντε και λίγο πριν τη δημοσιοποίησή του συμφώνου έγινε γνωστή η πρωτοβουλία των τριών στις Βρυξέλλες. Πολύ δε περισσότερο που την ίδια ώρα ο Josep Borrell ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας έδινε συνέντευξη τύπου για τη στρατηγική της ΕΕ στον Ινδο-Ειρηνικό.
Το Aukus θεωρείται ως μια σημαντική προσπάθεια αντιμετώπισης της κινεζικής επιρροής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ανάκληση πρέσβεων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο
Η απόφαση που ελήφθη έναντι δύο ιστορικών συμμάχων της Γαλλίας χαρακτηρίζεται ως “άνευ προηγουμένου” και ενδεικτική της δυσαρέσκειας που επικρατεί στο Παρίσι. Η Γαλλία ανακάλεσε για διαβούλευση τους πρέσβεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία λόγω της «εξαιρετικής σοβαρότητας» της ανακοίνωσης ακύρωσης από την Αυστραλία μιας μεγάλης σύμβασης αγοράς υποβρυχίων με τη Γαλλία. Η αιτία ήταν η συμφωνία με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian.
«Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τους δύο πρέσβεις μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία. Αυτή η εξαιρετική απόφαση δικαιολογείται από την εξαιρετική σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες », δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian.
Οικονομική και γεωστρατηγική διάσταση
Η Γαλλία είχε υπογράψει το 2016 μια σύμβαση 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (56 δισεκατομμύρια ευρώ) για την προμήθεια 12 υποβρυχίων στην Αυστραλία. Συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ως «συμβόλαιο του αιώνα» λόγω της κλίμακας της και της στρατηγικής της έκτασης.
Το οικονομικό είναι άλλωστε η μία πλευρά της έντονης από το Παρίσι. Η Γαλλία μια σημαντική στρατιωτική δύναμη από μόνη της, έχει συμφέροντα γεωστρατηγικής σημασίας από την παρουσία της στην περιοχή. Η συμφωνία της με την Αυστραλία αποτελούσε βασικό σκέλος της στρατηγικής της στις ανατολικές θάλασσες του Ινδο – Ειρηνικού. Σήμερα, από μία αιφνιδιαστική κίνηση συμμάχων βρίσκεται εκτός και αυτό φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο.
Οι Ευρωπαίοι τώρα έχουν μια «αρκετά σαφή» ιδέα για το πώς η Ουάσινγκτον βλέπει τους συμμάχους της, τονίζεται στο Παρίσι.
Απάντηση Ουάσινγκτον
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Ned Price διαβεβαίωσε ότι «κατανοεί» τη θέση της Γαλλίας μέσω ενός tweet:«Ήμασταν σε στενή επαφή με τους Γάλλους συμμάχους μας […] ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για αυτό το θέμα σε υψηλό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα » στη Νέα Υόρκη.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο Jean-Yves Le Drian θα είναι και οι δύο την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη μεγάλη ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας διπλωματίας. Λίγο νωρίτερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε ήδη εκφράσεις υπό τον όρο της ανωνυμίας τη «λύπη» που οι Γάλλοι «έκαναν αυτό το βήμα» .
“Πρώτα η Αμερική”
Ο Τζο Μπάιντεν, οι εκλογές του οποίου χαιρετίστηκαν με ανακούφιση στην Ευρώπη, έχει υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ με μεγαλύτερη προσοχή από τον προκάτοχό του. Αλλά από το Αφγανιστάν έως την αμερικανική-αυστραλιανο-βρετανική συμμαχία για την οποία η Γαλλία πληρώνει το τίμημα, ενήργησε μονομερώς, υιοθέτοντας την απόλυτη συνέχεια με το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «πρώτα η Αμερική», σχολιάζει η Liberation.