Αρχική Διάστημα Επιστήμονες έλυσαν ένα κινεζικό κοσμικό μυστήριο 900 ετών

Επιστήμονες έλυσαν ένα κινεζικό κοσμικό μυστήριο 900 ετών

0
cosmic mystery 696x325
Διαφήμιση

Η κινεζική σουπερνόβα, γνωστή και ως «Κινέζος Αστέρας Επισκέπτης» του 1181 μ.Χ., παρατηρήθηκε αρχικά από Κινέζους και Ιάπωνες αστρονόμους τον 12ο αιώνα.

Εκείνη την εποχή, η σουπερνόβα παρέμεινε ορατή για έξι μήνες. Κινέζοι και Ιάπωνες αστρονόμοι παρατηρούσαν το μυστηριώδες αυτό σημείο. Έξι μήνες όμως μετά την ξαφνική του εμφάνιση το ίδιο ξαφνικά εξαφανίστηκε. Πρόκειται για τη μόνη ιστορική σουπερνόβα της περασμένης χιλιετίας που δεν έχει ιστορικό αντίστοιχο.

Οι αστρονόμοι κατέγραψαν επίσης μια κατά προσέγγιση θέση στον ουρανό, αλλά οι σύγχρονοι αστρονόμοι δεν είχαν εντοπίσει ακόμη κανένα επιβεβαιωμένο κατάλοιπο της έκρηξης.

Μέχρι τώρα, η πηγή αυτής της έκρηξης του 12ου αιώνα παρέμενε ένα μυστήριο.

Λύση του μυστηρίου

Μια νέα μελέτη από την ομάδα διεθνών αστρονόμων έλυσε αυτό το κοσμικό μυστήριο 900 ετών. Οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι ένα αχνό, ταχέως επεκτεινόμενο σύννεφο/ νεφέλωμα που ονομάζεται Pa30, που περιβάλλει το αστέρι Parker, ταιριάζει στο προφίλ, τη θέση και την ηλικία της ιστορικής κινεζικής σουπερνόβα του 1181 μ.Χ. Το Parker Star είναι ένα από τα πιο καυτά αστέρια στον Γαλαξία μας.

Οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι το νεφέλωμα Pa30 διαστέλλεται με εξαιρετική ταχύτητα, άνω των 1.100 km ανά δευτερόλεπτο. Χρησιμοποιώντας αυτήν την ταχύτητα, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να αντλήσουν μια ηλικία περίπου 1.000 ετών, η οποία θα συμπίπτει με τα γεγονότα του 1181 μ.Χ.

Ικανοποίηση ερευνητών

Ο καθηγητής Zijlstra (Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξηγεί:  «Οι ιστορικές αναφορές τοποθετούν τον αστέρα -φιλοξενούμενο ανάμεσα σε δύο κινεζικούς αστερισμούς, τον Chuanshe και τον Huagai. Το Parker Star ταιριάζει καλά στη θέση. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η ηλικία όσο και η τοποθεσία ταιριάζουν με τα γεγονότα του 1181 ».

«Μόνο το 10% περίπου των σουπερνόβα είναι αυτού του τύπου και δεν είναι καλά κατανοητά. Το γεγονός ότι το SN1181 ήταν αμυδρό αλλά ξεθώριασε πολύ αργά, ταιριάζει σε αυτόν τον τύπο. Είναι το μόνο τέτοιο γεγονός όπου μπορούμε να μελετήσουμε τόσο το υπόλοιπο νεφέλωμα όσο και το συγχωνευμένο Αστέρι και επίσης να έχουμε μια περιγραφή της ίδιας της έκρηξης ».

«Η συγχώνευση υπολειμμάτων άστρων, λευκών νάνων και αστέρων νετρονίων προκαλεί ακραίες πυρηνικές αντιδράσεις και σχηματίζει βαριά, πολύ πλούσια σε νετρόνια στοιχεία, όπως ο χρυσός και η πλατίνα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των πληροφοριών, όπως η ηλικία, η τοποθεσία, η φωτεινότητα του συμβάντος και η ιστορικά καταγεγραμμένη διάρκεια 185 ημερών, υποδηλώνει ότι το Parker Star και το Pa30 είναι τα αντίστοιχα του SN 1181. Αυτό είναι το μοναδικό σουπερνόβα Type Iax όπου αναλύονται λεπτομερώς οι υπόλοιποι αστέρες και το νεφέλωμα είναι πιθανό. Είναι ωραίο να μπορείς να λύσεις τόσο ένα ιστορικό όσο και ένα αστρονομικό μυστήριο ».

Διαφήμιση