Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Επενδύσεις και fast truck αδειοδοτήσεις για διαχείριση απολιγνιτικών εδαφών

Επενδύσεις και fast truck αδειοδοτήσεις για διαχείριση απολιγνιτικών εδαφών

0
apolign1
Διαφήμιση

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα ο αναπληρωτής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης έδωσε το πλαίσιο ανάπτυξης και διαχείρισης των απολιγνιτικών εδαφών.

Με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση – για Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών – ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα για fast track αδειοδοτήσεις επενδύσεων. Για δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας η οποία σε συνεργασία με μία ανώνυμη εταιρεία θα εκπονήσουν τα σχέδια διαχείρισης. Παράλληλα αναφέρθηκε σε επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις περιοχές αυτές και δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε η μετάβαση να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος.

Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση

Συμμετέχοντας διαδικτυακά σε ενότητα του Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργάνωσε η «Enterprise Greece» τόνισε:. «Φέρνουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, με το οποίο κατ’ ουσίαν δημιουργούμε τους μηχανισμούς και το σύστημα διακυβέρνησης (του εγχειρήματος), ώστε να προχωρήσουμε με γοργά βήματα. Αυτό θα είναι κυρίως ένα δημόσιο σύστημα, μιας ειδικής υπηρεσίας και μιας Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται τα εδάφη (που σήμερα καταλαμβάνονται από τη λιγνιτική δραστηριότητα). Θέλουμε να έχουμε είναι ένα σύστημα ευέλικτο, που θα πλαισιωθεί με τη δυνατότητα για fast track αδειοδοτικές διαδικασίες μέσα από υφιστάμενες δομές και επιτάχυνση, ακόμα περισσότερο, των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, σε συνεργασία και με το υπουργείο Ενέργειας» υπογράμμισε.

24 δισ “πράσινες” επενδύσεις

Επισήμανε ακόμα πως έχει μεγάλη σημασία το πώς θα προσδιοριστούν οι χρήσεις γης. Επίσης, να υπάρξει μεγάλη προσοχή την επιλογή των επιχειρηματικών σχεδίων που θα στηριχθούν. Υπενθύμισε πως στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρέθεσε ακόμα στοιχεία της Eurostat, που πιστοποιούν την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί ως προς τη σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη, αναφέροντας πως η χρήση του μειώθηκε κατά 49% την τελευταία διετία. Σττο πρώτο επτάμηνο του 2021 η συμμετοχή του στην ηλεκτροπαραγωγή υποχώρησε στο 11%, έναντι 32% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται στο δεύτερο ποσοστό τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Μαραθώνιος και αγώνας ταχύτητας ταυτόχρονα

Σαν μαραθώνιο και ταυτόχρονα αγώνα ταχύτητας, που χρειάζεται επιμονή και αντοχή, χαρακτήρισε τα επόμενα δύο χρόνια, καθοδόν προς το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ώς το 2023, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αναφερόμενη στις περιοχές που επηρεάζονται από αυτή τη διαδικασία, τόνισε ότι το 40% της συνολικής ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ή 1,8 δισ. ευρώ συνδέεται με τη λιγνιτική δραστηριότητα. Επισήμανε ότι θα διατεθούν εμπροσθοβαρώς για την αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές αυτές περί τα 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δημιουργηθούν στη δυτική Μακεδονία 500 άμεσες και 500 έμμεσες θέσεις εργασίας για την αναβάθμιση των εκτάσεων όπου σήμερα βρίσκονται τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Στη Μεγαλόπολη θα δημιουργηθούν «200 συν 200». Όσον αφορά τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις λεγόμενες ΖΑΠ (ζώνες απολιγνιτοποίησης), η κα Σδούκου επισήμανε πως μέχρι σήμερα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 80 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

“Έχουμε πετύχει πολλά για αρχή. Έχουμε “κουνήσει” το master plan της απολιγνιτοποίησης και έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους μέσα από μηχανισμό δίκαιης μετάβασης. Αυτοί θα ξεπεράσουν των 5 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΠΑ, του InvestEU, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των εθνικών πόρων. Η Ελλάδα είναι η πλέον ωφελημένη χώρα του Νότου,αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της με το 4,31% του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού, έναντι 4,52% και 5,35% αντίστοιχα για (τις πολύ μεγαλύτερες) Ισπανία και Ιταλία. Η συντονιστική επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) υπό τον κ.Μουσουρούλη, ετοίμασε πρώτη σε όλη την Ευρώπη τα εδαφικά σχέδια, που αποτελούν προϋπόθεση για να ανοίξει η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων» υπογράμμισε.

Πράσινες επενδύσεις

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ για τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης τόνισε πως το ΣΔΑΜ αποτελεί την ελληνική πράσινη συμφωνία, για να φτάσει η χώρα στον τελικό στόχο. Δεν είναι απλά η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, αλλά η διαφοροποίηση του παραγωγικού προτύπου, που είναι εξαρτημένο από τον άνθρακα.

Η μετάβαση δεν θα είναι «βόλτα στο πάρκο»

Κόστη και αβεβαιότητες θα έχει η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας. Παρότι η απολιγνιτοποίηση είναι απαραίτητη, όπως τόνσε.

«Η μετάβαση είναι πολύ σημαντικό να γίνει, πλην όμως δεν θα είναι προφανής, ομαλή και εύκολη, δεν θα είναι “μια βόλτα στο πάρκο”» τόνισε. “Ερχόμαστε συνειδητά και καταστρέφουμε ένα μέρος του κεφαλαίου που έχουμε, αλλά και κεφαλαιουχικών αγαθών, που θα τα πετάξουμε από το παράθυρο, καλώς και συνειδητά, αλλά δεν θα είναι εύκολο». Για τον λόγο αυτό, τόνισε, οι επενδύσεις που θα κάνουμε πρέπει να είναι πολύ καλά στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Παράλληλα, η διαδικασία αυτή αποτελεί -είπε- πρόκληση για τα δημοσιονομικά, καθώς ο φόρος στον άνθρακα αποτελούσε για πολλές χώρες ένα μεγάλο κομμάτι εσόδων. Τώρα θα πρέπει να δούμε πως οι επιδοτήσεις που θα χρειαστούν για τη μετάβαση και η φορολογική υποστήριξη για ‘Ερευνα και Καινοτομία, θα ισορροπήσουν με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να επιδοτηθούν για να μην αυξηθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό το κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση