Αρχική Ελλάδα Εκλογές Γερμανία: Η επόμενη μέρα – Επικρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Εκλογές Γερμανία: Η επόμενη μέρα – Επικρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες

0
Γερμανία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αφήνοντας πίσω τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές). Σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πολλοί πολίτες» ψήφισαν το SPD διότι «θέλουν μια αλλαγή κυβέρνησης και επίσης επειδή θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να ονομάζεται Όλαφ Σολτς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 63χρονος πολιτικός.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων.

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων, ενώ το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Ο Όλαφ Σολτς θα επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν για να στείλουν τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μέρκελ στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

«Ενίσχυσαν τρία κόμματα – του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP – κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή – αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν από χθες το βράδυ ότι θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD ή τους συντηρητικούς.

Οικολόγοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μία συμμαχία με τους συντηρητικούς, παρά με την κεντροαριστερά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης SPD/Πρασίνων/FDP, το υπουργείο των Εξωτερικών ενδεχομένως να δοθεί στους Πράσινους, όπως έγινε με τον Γιόσκα Φίσερ στην προηγούμενη συμμαχίας τους με το SPD, ενώ το FDP αποβλέπει παρά μόνο στο υπουργείο Οικονομικών.

Το περιβαλλοντικό μέλλον με την κυβέρνηση SPD/Πρασίνων/FDP

Σε έναν χρόνο καταστρεπτικών πλημμυρών, κύματα καύσωνα και με το Συνταγματικό Δικαστήριο να χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική για το κλίμα «ανεπαρκή», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προστασία του κλίματος είναι ζωτικό ζήτημα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Παρά το ότι σχεδόν όλα τα κόμματα έθεσαν την προστασία του κλίματος στο επίκεντρο των προεκλογικών τους προγραμμάτων, μια μελέτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) αναφέρει ότι ο κλιματικός στόχος του Παρισιού πιθανότατα δε θα επιτευχθεί με κανένα από τα τρέχοντα προγράμματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Deutsche Welle.

SPD: Πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2040, αλλά θα παραμείνει στο στάδιο του άνθρακα

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι ήταν ο μικρότερος εταίρος συνασπισμού στην κυβέρνηση τα τελευταία οκτώ χρόνια, θέλουν το ηλεκτρικό ρεύμα της Γερμανίας να προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ήδη από το 2040. Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε όλες τις κατάλληλες στέγες. Το SPD υποστηρίζει επίσης, το υδρογόνο. Έως το 2030, η Γερμανία πρόκειται να γίνει η “κύρια αγορά” σε αυτόν τον τομέα. Αλλά εάν το υδρογόνο πρόκειται να είναι κλιματικά ουδέτερο, πρέπει να παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το SPD θέλει τα σιδηροδρομικά ταξίδια να γίνουν πιο ελκυστικά από τις πτήσεις, καθώς και να προωθήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την υποδομή για αυτά – αλλά το κόμμα δεν έχει σχέδια να απαγορεύσει τις πτήσεις. Το κόμμα τάσσεται υπέρ ενός ορίου ταχύτητας 130 χλμ/ώρα στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. Και προς το παρόν, παραμένει στο στάδιο της λήξης του άνθρακα μέχρι το 2038, ακόμα και αν ο υποψήφιος για καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει προτείνει μια προηγούμενη ημερομηνία, όπως το 2034, σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πράσινοι: Τέλος στον άνθρακα έως το 2030

Η προστασία του κλίματος είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους Πράσινους και αυτό αντικατοπτρίζεται στο πρόγραμμά τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το κόμμα έγινε πρωτοσέλιδο με το αίτημά του για ένα μελλοντικό υπουργείο Προστασίας του Κλίματος με δικαίωμα να ασκεί βέτο σε νόμους που αντιβαίνουν στη Συμφωνία του Παρισιού. Όσον αφορά τον στόχο για το 2030, οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της μείωσης του 70% των εκπομπών, καθιστώντας τους πιο φιλόδοξους από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι επίσης, αποσκοπούν στην εξάλειψη του άνθρακα έως το 2030, καθώς και να καταστήσουν περιττές τις πτήσεις μικρών αποστάσεων μέσω καλύτερων σιδηροδρομικών υπηρεσιών έως το 2030. Οι Πράσινοι θέλουν να επενδύσουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε σιδηρόδρομο έως το 2035. Και, φυσικά, επιθυμούν μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το FDP υποστηρίζει το εμπόριο εκπομπών

Για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) στο επίκεντρο της πολιτικής τους για την προστασία του κλίματος  βρίσκεται η χρήση της ελεύθερης αγοράς ως μέσο για την εμπορία εκπομπών.

Στο εμπόριο εκπομπών της ΕΕ, περίπου 11.000 εταιρείες στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και αεροπορικές εταιρείες αγοράζουν και πωλούν δικαιώματα ρύπανσης. Αυτοί που είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον κερδίζουν χρήματα και εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν.

Το FDP θέλει να επεκτείνει αυτό το σύστημα σε όλους τους τομείς. Απορρίπτουν απαγορεύσεις οδήγησης και όρια ταχύτητας. Ο νέος κυβερνητικός στόχος να είναι κλιματικά ουδέτερος έως το 2045 δεν αναφέρεται ρητά πουθενά στο πρόγραμμα τους.

Ο περιβαλλοντικός παράγοντας στα προγράμματα των λοιπών κομμάτων

CDU: Ηλιακά πάνελ και υδρογόνο

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU), που ηγούνται κυβερνήσεων υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ τα τελευταία 16 χρόνια, μαζί με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), έχουν δεσμευτεί για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 και θέλουν να επεκτείνουν σημαντικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει απλούστερα προγράμματα για φωτοβολταϊκά σε στέγες. Στην οικονομία, η CDU και η CSU επικεντρώνονται στο κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο για να αντικαταστήσουν τον άνθρακα στη βιομηχανία. Ωστόσο, το πώς ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό αμφισβητείται από πολλούς οικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Προς το παρόν, το CDU/CSU επιμένει επίσης στην απόφασή του να σταματήσει σταδιακά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έως το 2038, την οποία πολλοί περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πολύ αργά. Ο υποψήφιος καγκελάριος Άρμιν Λάσετ έχει μείνει σταθερά σε αυτήν την ημερομηνία, ενώ ο Φρίντριχ Μερτς, ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU, δήλωσε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να φανταστεί μια νωρίτερη ημερομηνία. Τα σχέδια του CDU/CSU υπολείπονται της επίτευξης του διεθνούς στόχου για το κλίμα.

Αριστερά: κλιματική ουδετερότητα ήδη από το 2035

Η Αριστερά έχει τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους στο χαρτί από οποιοδήποτε κόμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Μπούντεσταγκ. Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, η Γερμανία θα ήταν κλιματικά ουδέτερη έως το 2035 και οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 80% έως το 2030.

Το αριστερό κόμμα δεν πιστεύει ότι η εμπορία εκπομπών, η οποία ευνοείται από το FDP, είναι ένας καλός τρόπος προστασίας του κλίματος. Χρειάζονται σαφείς κανόνες για την οικονομία. Η Αριστερά θέλει επίσης να κρατικοποιήσει μεγάλες εταιρείες ενέργειας και είναι οι μόνοι που θέτουν αυτό το αίτημα.

AfD: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ανθρωπογενής

Για τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η προστασία του κλίματος γίνεται όλο και πιο σημαντικό ζήτημα, καθώς απορρίπτουν αποφασιστικά την ενεργό προστασία του κλίματος. Το κόμμα δεν πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τους ανθρώπους και τις εκπομπές τους.

Συνεπώς, το AfD δε λαμβάνει υπόψη τον αγώνα για τη μείωση των εκπομπών. Θέλει να διατηρήσει την ισχύ του άνθρακα και απαιτεί από τη Γερμανία να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. Και είναι ενάντια στην κατάργηση μακροπρόθεσμα των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ.

Το πλησιέστερο που έφτασε το AfD στην αντιμετώπιση της προστασίας του κλίματος θα μπορούσε να είναι η επιθυμία του κόμματος για τη Γερμανία να μπορέσει να προσαρμοστεί στη «φυσική» κλιματική αλλαγή, κυρίως μέσω καλύτερης ετοιμότητας για καταστροφές.

Διαφήμιση