Αρχική Περιβάλλον Γ. Αμυράς: Τέλος στην ταλαιπωρία για κοπές και καθαρισμούς δέντρων

Γ. Αμυράς: Τέλος στην ταλαιπωρία για κοπές και καθαρισμούς δέντρων

0
Δέντρα στην Αθήνα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά απλοποιείται η διαδικασία για κλαδεύσεις και απομακρύνσεις δέντρων σε ιδιωτικές εκτάσεις, εκτός ορίων οικισμού. Η εγκύκλιος θα συνδράμει στην αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών, σαν αυτές που εκδηλώθηκαν φέτος στη χώρα.

Ειδικότερα, διευκολύνεται η διαδικασία για κλαδεύσεις, καθαρισμούς, περιποίηση, υλοτομία και απομάκρυνση δέντρων σε κήπους, αυλές, ελαιώνες, αμπέλια, αγροτικές ή δενδροκομικές καλλιεργούμενες εκτάσεις και είναι ασθενικά, καχεκτικά, υπέργηρα ή έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση με κίνδυνο να πέσουν, καθώς και όσα βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες και άλλα κτίρια.

Η ρύθμιση αυτή αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα εκτός ορίων οικισμού.

Τα πολλά και συχνά ακραία φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές, αλλά και η βούληση για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δημιουργούν την ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο οδηγιών για δενδροκομικούς χειρισμούς.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι η αποτροπή καταστροφών, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ανεμοθλασίες, χιονοθλασίες, ανεμορριψίες, χιονορριψίες, καθώς και η αποφυγή δημιουργίας εστιών ή διάδοσης πυρκαγιάς.

Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι τεχνικώς φυτευθέντα ή αυτοφυή και εφόσον διατίθενται προς εμπορία, μεταφέρονται κατόπιν σχετικής έγκρισης της δασικής αρχής.

Ο πολίτης προβαίνει στην υλοποίηση των εργασιών, αφού πρώτα αιτηθεί και ενημερώσει τη Δασική Αρχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως, η οποία αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών, θεωρείται ότι συναινεί σιωπηρώς.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η κοπή, το κλάδεμα ακόμα και ο καθαρισμός δέντρων που βρίσκονταν στην αυλή μας ή σε κάποια άλλη έκταση ήταν μια διαδικασία ταλαιπωρίας, ενώ συχνά δημιουργούνταν κίνδυνοι για μεγάλες ζημιές από ακραία φυσικά φαινόμενα καθώς και για τη διάδοση πυρκαγιών. Απλοποιούμε τις διαδικασίες προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και τελικά του φυσικού περιβάλλοντος, βάζοντας στην άκρη τη γραφειοκρατία».

Διαφήμιση