Αρχική Επιστήμη Covid: Μια πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία από λάμα

Covid: Μια πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία από λάμα

0
chris ZhF 9SKetvs unsplash
Διαφήμιση

Την λένε Fifi και υπόσχεται ότι κρατά το μυστικό για τη θεραπεία από τον κορονοϊό. Δεν είναι γιατρός, ούτε ερευνήτρια σε κάποιο βιολογικό εργαστήριο. Πρόκειται για ένα λάμα που σύμφωνα με τελευταία έρευνα επιστημόνων παρουσιάζει  “σημαντικές δυνατότητες” για την καταπολέμηση του covid-19 στις πρώτες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί.

Πρόκειται για μια θεραπεία που αποτελείται από “νανοσωμάτια”, μικρές, απλούστερες εκδόσεις αντισωμάτων, τα οποία τα λάμα και οι καμήλες παράγουν φυσικά ως απάντηση στη μόλυνση.

Μόλις η θεραπεία δοκιμαστεί σε ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να χορηγηθεί ως ένα απλό ρινικό σπρέι – για τη θεραπεία και ακόμη και την πρόληψη της πρώιμης μόλυνσης.

Τα νανοσωμάτια που κρατούν το μυστικό

Ο καθηγητής James Naismith περιέγραψε τα νανοσωμάτια ως “απίστευτα συναρπαστικά”.

Ο καθηγητής Naismith, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους ερευνητές και διευθυντής του Ινστιτούτου Rosalind Franklin στο Oxfordshire , εξήγησε ότι τα τρωκτικά που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το νέο ρινικό σπρέι νανοσωμάτων ανάρρωσαν πλήρως μέσα σε έξι ημέρες.

Μέχρι στιγμής, η θεραπεία έχει δοκιμαστεί μόνο σε αυτά τα πειραματόζωα, αλλά η Public Health England είπε ότι ήταν μεταξύ των «πιο αποτελεσματικών εξουδετερωτικών παραγόντων SARS-CoV-2» που είχε δοκιμάσει ποτέ.

Αυτή η φαινομενική δύναμη καταπολέμησης του covid προέρχεται από τη δύναμη με την οποία τα νανοσωμάτια συνδέονται με τον ιό.

Πως λειτουργούν

Ακριβώς όπως τα δικά μας αντισώματα, τα συγκεκριμένα για τον ιό νανοσωμάτια προσκολλώνται και συνδέονται με ιούς και βακτήρια που εισβάλλουν στο σώμα μας. Μέσωω αυτής της σύνδεσης  ουσιαστικά επισημαίνεται ένας ιός που εισβάλλει στον οργανισμό. Προκαλεί μια ανοσολογική «κόκκινη σημαία», και επιτρέπει στο υπόλοιπο ανοσοποιητικό οπλοστάσιο του οργανισμού να πολεμήσει τον ιό.

Η Fifi

Τα νανοσωμάτια παρήγαγαν οι ερευνητές με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος ενός λάμα.

«Εκεί είχαμε κάποια βοήθεια από τη Fifi”, εξήγησε ο καθηγητής Naismith.

Εμβολιάζοντας τη Fifi με ένα μικροσκοπικό, μη μολυσματικό κομμάτι της ιικής πρωτεΐνης, οι επιστήμονες τόνωσαν το ανοσοποιητικό της σύστημα ώστε να φτιάξει τα ειδικά μόρια. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες διάλεξαν και καθάρισαν με προσοχή τα πιο ισχυρά νανοσωμάτια σε ένα δείγμα αίματος της Fifi. Αυτά που ταιριάζουν περισσότερο με την ιική πρωτεΐνη, όπως το κλειδί που ταιριάζει καλύτερα σε μια συγκεκριμένη κλειδαριά.

Η ομάδα ήταν τότε σε θέση να αναπτύξει μεγάλες ποσότητες από τα ειδικά επιλεγμένα, πιο ισχυρά μόρια.

Η καθηγήτρια Sheena Cruickshank, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι η νέα εξέλιξη ήταν «συναρπαστική αλλά είναι ακόμα αρκετά νωρίς».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια προτού περάσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους», πρόσθεσε. 

Σημαντική η θεραπεία

Ο καθηγητής Naismith και οι συνεργάτες του, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Nature Communications συμφώνησαν ότι, ακόμη και με την επιτυχία των εμβολίων Covid, η αποτελεσματική θεραπεία στο μέλλον θα είναι πολύ σημαντική.

«Δεν εμβολιάζεται όλος ο κόσμος με την ίδια ταχύτητα», είπε, «και παραμένει ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών ικανών να παρακάμψουν την ασυλία του εμβολίου».

ΠΗΓΗ:  BBC

Διαφήμιση