Αρχική Περιβάλλον Τζόνσον: Η ανθρωπότητα φτάνει σε σημείο καμπής για την κλιματική αλλαγή

Τζόνσον: Η ανθρωπότητα φτάνει σε σημείο καμπής για την κλιματική αλλαγή

0
boris
Διαφήμιση

Η σύνοδος κορυφής των παγκόσμιων ηγετών για το κλίμα (COP26) σε 40 ημέρες θα είναι το «σημείο καμπής για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.

Προειδοποίησε ότι η αύξηση στη θερμοκρασίας του πλανήτη ήταν  αναπόφευκτη και κάλεσε  τους ηγέτες να δεσμευτούν για μεγάλες αλλαγές για να περιορίσουν την περαιτέρω θέρμανση.

Τέσσερα σημεία χρειάζονται αντιμετώπιση – “άνθρακας, αυτοκίνητα, μετρητά και δέντρα”, είπε.

Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για “την καταστροφή που προκαλούμε, όχι μόνο στον πλανήτη μας αλλά και εμάς τους ίδιους”.

Ήρθε η ώρα να ενηλικιωθεί η ανθρωπότητα”, πρόσθεσε πριν το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ήρθε η ώρα να ακούσουμε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. «Κοιτάξτε τον Covid αν θέλετε ένα παράδειγμα” σημείωσε.

Ουσιαστικές αλλαγές

Θέτοντας τον τόνο για τη συνάντηση του Νοεμβρίου, είπε ότι οι χώρες πρέπει να κάνουν “ουσιαστικές αλλαγές” μέχρι το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου ο κόσμος να αποτρέψει περαιτέρω αυξήσεις της θερμοκρασίας.

Ο Τζόνσον επαίνεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για την πρόσφατη δέσμευσή του να σταματήσει την κατασκευή νέων ενεργειακών σταθμών άνθρακα στο εξωτερικό.

Κάλεσε όμως τη χώρα – η οποία παράγει το 28% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – να προχωρήσει περισσότερο και να τερματίσει την εγχώρια χρήση άνθρακα, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν απόδειξη ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούσε άνθρακα για να παράγει το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας πριν από πέντε χρόνια – αλλά  τώρα είναι μειωμένο στο 2% και όπως τόνισε θα “εξαφανιστεί εντελώς” μέχρι το 2024.

Ερντογάν: θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα προς επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανέφερε ο Ερντογάν. Τόνισε εξάλλου ότι «όποιος έχει βλάψει περισσότερο τη Γη, όποιος έχει εκμεταλλευτεί βάναυσα τις φυσικές πηγές, θα πρέπει επίσης να κάνει τα περισσότερα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή».

Εξήγησε ότι η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη Συμφωνία του Παρισιού, λόγω των «αδικιών» σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, όμως διαπίστωσε ότι πρόσφατα έγινε πρόοδος στο θέμα αυτό.

Διαφήμιση