Αρχική COVID-19 Μπιλ Γκέιτς: Τρία βήματα για να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία

Μπιλ Γκέιτς: Τρία βήματα για να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία

0
Bill Gates - Μπιλ Γκέιτς
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς σε πρόσφατο άρθρο του που γράφτηκε με αφορμή τη συνεδρίαση των ηγετών του κόσμου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναλύει τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να γίνει η πανδημία του κορονοϊού…παρελθόν.

«Φτάσαμε στον 18ο μήνα της πανδημίας της Covid-19, ένα θλιβερό ορόσημο που σηματοδοτείται από ένα ακόμη κύμα κρουσμάτων και θανάτων που τροφοδοτούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή η παγκόσμια κρίση ήταν μια υγειονομική, οικονομική και ηθική καταστροφή που έπληξε σε κύματα κάθε περιοχή, χωρίς να γλιτώσει καμία. Ενώ η πανδημία ήταν μια κοινή εμπειρία, η εμπειρία δεν ήταν η ίδια παντού» είπε μεταξύ άλλων.

«Μια παγκόσμια απάντηση θα βοηθήσει τον κόσμο να τερματίσει την κρίση της Covid-19» αναφέρει σήμερα στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος και εκφράζει τη χαρά του για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Covid-19 μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Προσβλέπω στις συνεχείς προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον κόσμο να βγει από την οξεία φάση αυτής της πανδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Γκέιτς υπογραμμίζει εξαρχής ότι θα μιλήσει για το πως μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε για την πανδημία από τις αρχές του 2020 μέσω μιας σειράς δράσεων παγκόσμιας διάστασης.

Στην ουσία παρουσιάζει τρεις άξονες που αφορούν τον άμεσο εμβολιασμό, τον περιορισμό της ασθένειας και τον συντονισμό για μια παγκόσμια απάντηση απέναντί της.

Άμεσος εμβολιασμός

Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα πιο διαφανές σύστημα για την επιτάχυνση της παγκόσμιας προσφοράς εμβολίων. Ενώ η έλλειψη εφοδιασμού ήταν ένα σημαντικό ζήτημα το πρώτο εξάμηνο του έτους, πρόσφατα 41 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως. Είναι πρόοδος, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος.

Η ομάδα WHO/Gavi COVAX AMC, η Αφρικανική CDC με επικεφαλής την Αφρικανική ομάδα εμβολιασμού (AVATT) και άλλα κανάλια μπορούν να μεταφέρουν εμβόλια, αλλά χρειάζονται περισσότερες δόσεις, προβολή και επαρκή χρήματα για την απόκτηση και παράδοση τους. Αυτό μετατρέπεται γρήγορα σε πρόκληση εφοδιασμού και χρηματοδότησης και ξέρουμε πώς να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Ένας ενοποιημένος παγκόσμιος πίνακας ελέγχου που παρέχει δεδομένα παραγωγής και διαθεσιμότητας εμβολίου σε πραγματικό χρόνο θα επιτρέψει στις χώρες και τα παγκόσμια ιδρύματα να συνεργαστούν για την κάλυψη των κενών πρόσβασης.

Ενώ οι δωρεές στον COVAX άργησαν να φτάσουν, η τρέχουσα χρηματοδότηση μπορεί να υποστηρίξει την παράδοση σε περίπου 30% του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είναι μια καλή αρχή και η χρηματοδότηση για κάλυψη 70% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα πρέπει να διατεθεί έως τα μέσα του 2022 μαζί με αυξημένη ικανότητα παράδοσης σε επίπεδο χώρας.

Περιορισμός της νόσου

Εκτός από το να παραχθούν τα εμβόλια για να καλύψουμε το παγκόσμιο χάσμα, πρέπει επίσης να περιορίσουμε τις εστίες διασποράς της νόσου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουν οι χώρες στο μέλλον μέτρα τύπου lockdown.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς των μεταλλάξεων από χώρα σε χώρα, ο κόσμος πρέπει να επενδύσει σε άμεσα διαθέσιμα και γρήγορα τεστ κορoνοϊού, ένα σύστημα κοινής χρήσης γενετικών αλληλουχιών και έναν μηχανισμό για την παροχή τεχνογνωσίας και βασικών προϊόντων γρήγορα όπου χρειάζονται.

Το είδαμε αυτό να γίνεται επιτυχώς με ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία, χρησιμοποιώντας δεδομένα για την πραγματοποίηση κινήσεων που θέτουν τις επιδημίες υπό έλεγχο.

Πρέπει να διαθέτουμε υλικά υποστήριξης και ανταπόκρισης, όπως οξυγόνο, ΜΑΠ και σωτήρια φάρμακα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σοβαρών ξεσπασμάτων της νόσου. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του στην εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να μειώσει τους χρόνους παράδοσης και να καλύψει τα κενά προσφοράς.

Συντονισμός μιας παγκόσμιας δράσης

Η δημιουργία του επιταχυντή πρόσβασης σε εργαλεία COVID-19 (ACT-A) στις αρχές του 2020 ήταν ένα ορόσημο: οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώθηκαν ως απάντηση στην κρίση. Χρειαζόμαστε τώρα όλες τις κυβερνήσεις να αποκτήσουν ένα παγκόσμιο προβάδισμα για τον COVID-19, αναφέροντας στον αρχηγό του κράτους, και για αυτά να οδηγούνται τακτικά μέχρι το 2022.

Με την υποστήριξη μιας ανεξάρτητης παρακολούθησης, μια παγκόσμια συντονισμένη και χρονικά περιορισμένη ομάδα εργασίας μπορεί να συμπληρώσει το ACT- Α και να μας οδηγήσει στη φιλοδοξία να τερματίσουμε την πανδημία μέσω συλλογικής δράσης και να δώσουμε ένα μοντέλο για τον μακροπρόθεσμο συντονισμό που απαιτείται για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παγκόσμια υγεία, αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι απογοητευτικό, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη. Το σύστημα με το οποίο οι χώρες χαμηλού εισοδήματος βασίζονται στη γενναιοδωρία των δωρητών χωρών υψηλού εισοδήματος κατέρρευσε όταν οι χώρες δωρητές βίωναν τους ίδιους αγώνες. Οι επόμενοι 18 μήνες δε χρειάζεται να μοιάζουν με τους προηγούμενους 18 μήνες. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα σε αυτήν την πανδημία μέχρι να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη ανισότητα που μας εμποδίζει.

Είμαι αισιόδοξος για τις δυνατότητες της τωρινής κατάστασης. Η υγεία δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του καθενός μέσω προγραμματισμού, επενδύσεων, συνεργασίας και εφαρμογής των διδαγμάτων. Το κόστος αυτής της πανδημίας ήταν ήδη απαράδεκτα υψηλό. Ο τερματισμός της πανδημίας δεν μπορεί να προκύψει σε βάρος της προόδου όσον αφορά άλλες παγκόσμιες προτεραιότητες υγείας και ανάπτυξης.

Η μείωση της φτώχειας, η προώθηση της ισότητας των φύλων και η ολοκλήρωση της εργασίας για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι όλα πραγματοποιήσιμα μέσω της ίδιας συλλογικής δράσης που απαιτείται για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας.

Πηγή: Gates Notes

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 1.100 νέα κρούσματα – 337 διασωληνωμένοι και 24 απώλειες
Επόμενο άρθροΤο φθινόπωρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος