Αρχική Ειδήσεις Κ. Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Ζούμε με το casus beli

Κ. Μητσοτάκης στη ΓΣ του ΟΗΕ: Ζούμε με το casus beli

0
KMITSOTAKIS
Διαφήμιση

Μήνυμα προς την Τουρκία από το βήμα της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. “Είμαστε αντιμέτωποι με παράνομο casus beli”. Για το Κυπριακό τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτή “οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών”.

Παρακολουθείστε την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο μόνος δρόμος  για την ορειοθέτηση της ΑΟΖ είναι το Διεθνές Δίκαιο διεμήνυσε στην Άγκυρα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί.

Η ομιλία του πρωθυπουργού εστίασε σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέδειξε δε, την τουρκική παραβατικότητα της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κυπριακό: Απαράδεκτη η λύση δύο κρατών

Η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου όπως η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως η κλιματική κρίση και την ατζέντα για μια πράσινη οικονομία.

Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ανάγκη όπως την χαρακτήρισε, της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι λίγα όμως έχουν γίνει. Χαρακτήρισε ως “ευκαιρία τη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία στις αρχές Οκτωβρίου. “Ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία” είπε, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Για κλιματική αλλαγή, πανδημία και καταστροφικές πυρκαγιές

Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στη δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορονοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα».

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σημείωσε ότι είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή.Τόνισε επίσης πως η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028, πιθανότατα να επιτευχθεί και νωρίτερα, ακόμη και το 2025.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥΠΕΝ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ για πράσινο και φθηνότερο ρεύμα
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών που νόσησαν… #εμβολιαΖΩ