Αρχική Ειδήσεις AUKUS: Συνάντηση Μπλίνκεν-Λεντριάν μετά από συνομιλία Παρισιού-ΗΠΑ

AUKUS: Συνάντηση Μπλίνκεν-Λεντριάν μετά από συνομιλία Παρισιού-ΗΠΑ

0
Μπλίνκεν-Λεντριάν-AUKUS
Εικόνα: AFP
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, οι Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, θα συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, την επομένη της κοινής ανακοίνωσης των προέδρων τους για να τελειώσει η κρίση στη σχέση του Παρισιού και της Ουάσινγκτον, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης στο περιθώριο της συνεδρίασης των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και «αναμένουμε ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διμερώς», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει διμερή σύμβαση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και επιλέγοντας να αποκτήσει αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αντ’ αυτών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης των προέδρων των δύο κρατών, του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν» τη «βαθιά δέσμευση» της Γαλλίας «στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού».

Τηλεφώνημα Μπάιντεν – Μακρόν

Οι δύο Πρόεδροι κατά την πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία φαίνεται πως έλυσαν τις διαφορές τους μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUKUS.

Έξι ημέρες μετά την έναρξη της κρίσης των υποβρυχίων, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανακοινώνουν “δεσμεύσεις” για την αποκατάσταση μιας εμπιστοσύνης που δοκιμάστηκε σκληρά μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν τον Οκτώβρη στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου και κατόπιν στη COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα ξεκινήσουν «μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την εμπιστοσύνη».

Για τον λόγο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ θα επιστρέψει στα καθήκοντα του στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Το Παρίσι ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ανάκληση των πρεσβευτών του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των διακρατικών σχέσεών τους. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠολεοδομική Μεταρρύθμιση: Προκηρύξεις για ΕΠΣ και ΤΠΣ
Επόμενο άρθροΙοκάστης «Μυστήριοι Κόσμοι»