Αρχική Ειδήσεις Συμφωνία Aukus: Αλλαγή ισχύος στην περιοχή του Ειρηνικού

Συμφωνία Aukus: Αλλαγή ισχύος στην περιοχή του Ειρηνικού

0
AUKUS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αλλαγή ισχύος στην περιοχή του Ειρηνικού εκτιμάται ότι σηματοδοτεί η νέα εταιρική σχέση ασφάλειας (AUKUS) μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ με την Αυστραλία. Προσφέρουν στην τελευταία την τεχνολογία και την ικανότητα να αναπτύσσουν πυρηνικά υποβρύχια. Επίσης επισήμως εγκαινιάζουν συνεργασία σε κυβερνοχώρο, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικές τεχνολογίες.

Άμεσες αντιδράσεις από την Κίνα που αναφέρθηκε σε πολιτικές και νοοτροπία “ψυχρού πολέμου”. Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασε και η Γαλλία που έκανε λόγο για “πισώπλατη μαχαιριά”.

Αλλαγή παραδείγματος

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του Πεκίνου. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συμφωνία AUKUS σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος στη στρατηγική και την πολιτική σε ολόκληρη την περιοχή. Η συμφωνία, γνωστή ως Aukus έχει προκαλέσει φόβους ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την Κίνα ακόμη και σε εμπόλεμη ρήξη.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες (16/9), από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και τον αυστραλό ομόλογό του Σκοτ Μόρισον.

Η χρονική συγκυρία της νέας συμφωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η Βρετανία επίσης είναι πρόθυμη να εμπλακεί περισσότερο στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ειδικά μετά την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη θεωρείται δεδομένη η ανησυχία της Αυστραλίας για την όλο και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας.

“Γραμμή στην άμμο”

“Είναι μια” μεγάλη υπόθεση “γιατί αυτό δείχνει πραγματικά ότι και τα τρία έθνη τραβούν μια γραμμή στην άμμο για να ξεκινήσουν και να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές κινήσεις της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό“, δήλωσε στο BBC ο Γκάι Μπόκενσταϊν, ανώτερος διευθυντής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας.

Αντιδράσεις από Κίνα

Ως «εξαιρετικά ανεύθυνο» και «στενόμυαλο» επέκρινε η Κίνα το ιστορικό σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι η συμμαχία κινδυνεύει “να βλάψει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη … και να εντείνει τον αγώνα εξοπλισμών”.

Το χαρακτήρισε ως “παρωχημένη ψυχολογία του Ψυχρού Πολέμου …» και προειδοποίησε ότι οι τρεις χώρες κυρίως «πλήττουν τα δικά τους συμφέροντα». Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αντίστοιχου περιεχομένου άρθρα. καταγγέλλοντας το σύμφωνο και ένα στην εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι η Αυστραλία έχει «μετατραπεί πλέον σε αντίπαλο της Κίνας».

και από Γαλλία

Η προδιαγραφόμενη ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που σύναψε η Αυστραλία το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Παρισιού, που μίλησε για “πισώπλατη μαχαιριά”.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο ανακοινώνοντας επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών και της κβαντικής τεχνολογίας, καθώς και την απόκτηση πυραύλων κρουζ.

Τα πυρηνικά υποβρύχια είναι όμως το επιστέγασμα. Θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα, στη Νότια Αυστραλία. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρέχουν συμβουλές σχετικά με την τεχνολογία για την παραγωγή τους.

Δεν θα είναι πυρηνικά εξοπλισμένα, θα τροφοδοτούνται μόνο με πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια αρχική περίοδος διαβούλευσης 18 μηνών με ομάδες από τις τρεις χώρες για να αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσει και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις περί μη διάδοσης.

“Ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχει τεράστιες αμυντικές δυνατότητες και συνεπώς επιπτώσεις στην περιοχή. Μόνο 6 χώρες στον κόσμο έχουν πυρηνικά υποβρύχια. Είναι μια πραγματικά ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα χωρίς να τους δίνουν πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Michael Shoebridge, Διευθυντής Άμυνας, Στρατηγικής και Εθνικής Ασφάλειας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί πως τα πυρηνικά υποβρύχια είναι πολύ πιο “αόρατα” από τα συμβατικά – λειτουργούν αθόρυβα, είναι σε θέση να κινούνται εύκολα και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

nucl subm
ΠΗΓΗ: International Institute for Strategic Studies

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δεχτεί στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Στόχος η αναβίωση της λεγόμενης Quad, της άτυπης τετραμερούς συμμαχίας των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Διαφήμιση