Αρχική Καταστροφές Ν.Χαρδαλιάς: Συγκέντρωση δυνάμεων στην Εύβοια – Εγρήγορση στην Φωκίδα -55 ενεργά μέτωπα

Ν.Χαρδαλιάς: Συγκέντρωση δυνάμεων στην Εύβοια – Εγρήγορση στην Φωκίδα -55 ενεργά μέτωπα

0
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση
Μητσοτάκης: Δέσμευση για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Της Αγγελικής Γυπάκη

Σε απόλυτη εγρήγορση εξακολουθεί να βρίσκεται η Πολιτική Προστασία καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές αναζωπυρώσεις στην Αττική και αντιμετωπίζει ένα ακόμη πολύ σοβαρό μέτωπο στην Φωκίδα όπου η φωτιά ξεκίνησε από τη χρήση τροχού και απειλεί Ιτέα και Μαλανδρίνο. Ταυτόχρονα συγκεντρώνει δυνάμεις να αντιμετωπίσει την μεγάλη πυρκαγιά, στην Εύβοια ενώ νέο μέτωπο ξέσπασε στην Μεγαλόπολη κοντά στο ιστορικό χωριό Ίσαρης.

Στη  μεσημεριανή ενημέρωση της 7ης Αυγουστου ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».

«Ελπίζουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά μέσα στις επόμενες ώρες» είπε και συμπλήρωσε ότι  οι αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Ενίσχυση δυνάμεων στην Εύβοια

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την Λίμνη Ευβοίας, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε ότι αφορά την Εύβοια, φάνηκε ότι εισακούστηκαν οι εκκλήσεις κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή, καθώς όπως  ο υφυπουργός είπε, αυτή τη στιγμή επιχειρούν 375  Έλληνες, Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες, 35 πυροσβεστικά οχήματα, 4 ελικόπτερα και 6 αεροπλάνα. Επίσης διατέθηκαν από την Περιφέρεια  40 οχήματα έργου ενώ στην Λίμνη παραβρίσκεται μια τορπιλάκατος και στην Σκάλα Ωρωπού δύο αρματαγωγά για να παραλάβουν τον πληθυσμό που εγκαταλείπει τα σπίτια του.

Νέο μέτωπο στην Μεγαλόπολη

Έκκληση για τα εναέρια μέσα

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ξέσπασε μεγάλη φωτιά που απειλεί τον ιστορικό οικισμό του Ίσαρη με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης Αθ. Χριστογιαννόπουλο να απευθύνει μέσω του Alpha tv δραματική έκκληση «για εναέρια μέσα πριν είναι πολύ αργά» όπως ο ίδιος ειπε ο Ίσαρης είναι ένας από τους τρεις ιστορικούς οικισμούς της περιοχής και κινδυνεύει και η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας.

Δεσμεύσεις πρωθυπουργού

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Νωρίτερα (Σάββατο 07/08/21) ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και ενημερώθηκε για την κατάσταση μέχρι εκείνη την ώρα. Εξερχόμενος εξέφρασε «βαθιά θλίψη», μίλησε για «λίγο καλύτερη κατάσταση» τόνισε ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγάλη ένταση» και δεσμεύτηκε ότι: «Η αποκατάσταση των πληγέντων είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα. Κηρύσσονται αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις. Θα αλλάξουμε τον τρόπο με το οποίο δρομολογούμε  τα έργα προστασίας, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, όπως και τον τρόπο αναδασώσεων. Προτεραιότητα μας ήταν, οι ανθρώπινες ζωές η προστασία την περιουσιών και των οικισμών αλλά και των κρίσιμων υποδομών όπου έγινε μεγάλη προσπάθεια.

Όταν περάσει εφιαλτικό καλοκαίρι θα αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα». Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους επιχειρούν στη πρώτη γραμμή.

Πάντως σημειώνεται ότι ήδη από χθες, ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων στους δήμους για τα πρώτα 600 ευρώ που μπορούν να πάρουν άμεσα οι πληγέντες και στη συνέχεια θα γίνουν αιτήσεις αποζημίωση 6000 ευρώ για την αποκατάσταση οικοσκευής, όμως μετά από καταγραφή.

Διαφήμιση