Αρχική Περιβάλλον Θωμαϊδης: Θα χρειαστεί αρκετός καιρός να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα μικροσωματίδια

Θωμαϊδης: Θα χρειαστεί αρκετός καιρός να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα μικροσωματίδια

0
ΣΚΑΙ
Διαφήμιση

Για τεράστια ποσότητα μικροσωματιδίων που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα, έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα μικροσωματίδια, ανέφερε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που απελευθερώθηκε τεράστια ποσότητα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. «Τα σωματίδια θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν το τοπίο καθαρίσει για λίγο, εξαιτίας των ανέμων μπορεί να επαναφέρονται», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές σημείωσε πως πρέπει γίνουν άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστροφή.

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως οι μετεωρολογικές συνθήκες έχουν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των σωματιδίων. Η ποιότητα περιβάλλοντος στις περιοχές που έχουν πληγεί θα πρέπει να παρακολουθείται, δηλαδή το νερό, το έδαφος και η ατμόσφαιρα, ενώ μακροπρόθεσμα θα πρέπει να παρακολουθούνται και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. 

«Πρέπει σύντομα να απομακρυνθούν όλα τα καμένα υλικά. Να παρακολουθείται το έδαφος, το νερό ακόμα και σε επόμενη φάση τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης», τόνισε.

Πηγή: skai.gr 

Διαφήμιση