Αρχική Ειδήσεις Φωτιές: Σε ύφεση στην Β. Εύβοια – Μάχη στη Γορτυνία

Φωτιές: Σε ύφεση στην Β. Εύβοια – Μάχη στη Γορτυνία

0
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ/ΓΑΛΑΤΣΩΝΑ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Μαζί ενεργούν και Σέρβοι πυροσβέστες. Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Διαφήμιση

Συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές σε Γορτυνία και Εύβοια, μετατρέποντας σε στάχτη τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και περιουσίες ενώ πολλά ζώα βρήκαν φριχτό θάνατο.

Βόρεια Εύβοια: Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σημαντική είναι οι συμβολή των ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που στάλθηκαν για να συνδράμουν στις πυρκαγιές. Στην Εύβοια οι Σέρβοι πυροσβέστες έχουν στήσει μια αντιπυρική ζώνη μέσα στο δάσος, σε πολύ δύσβατο σημείο, για να επιχειρήσουν άμεσα αν υπάρξει αναζωπύρωση.

ΦΩΤΙΑ Β. ΕΥΒΟΙΑ
Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται για όγδοη ημέρα, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το μέτωπο της Αβγαριάς.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Οι φλόγες που ξεπήδησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο, στη βόρεια Εύβοια, μετά από αναζωπύρωση σταμάτησαν τελικά στη θάλασσα.

evia metopa
Τα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια (Εικόνα: zoom earth)

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αλλά και της νύχτας, κάτοικοι και πυροσβέστες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι έχει μείνει άκαυτο, καλλιέργειες, αλλά και σπίτια.

Εχθές, οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στο σημείο, υπήρξαν καθοριστικές στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου. Οι πυροσβέστες και όσοι μετείχαν στην κατάσβεση, έκοψαν την πορεία της φωτιάς προς το Καστρί, τις Γούβες και την παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ/ΓΑΛΑΤΣΩΝΑ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Μαζί ενεργούν και Σέρβοι πυροσβέστες.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί.

«Η στιγμή είναι κρίσιμη»

Οπως σημειώνει – σύμφωνα με το in.gr – ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα. Οσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες, τόσο μας ‘μαυρίζουν’ οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο». 

Ενώ παράλληλα συμπληρώνει: «Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας».

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Γορτυνία και σε περιοχές γύρω από την Ολυμπία

Το μέτωπο της φωτιάς σε Ηλεία και Αρκαδία είναι τεράστιο καθώς επεκτείνεται λίγο πριν Αρχαία Ολυμπία και καλύπτει όλη τη περιοχή μέχρι και την Γορτυνία.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΓΟΡΤΥΝΙΑ (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
Πυρκαγιά στην Γορτυνία.
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ/ΓΑΛΑΤΣΩΝΑ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Μαζί ενεργούν και Σέρβοι πυροσβέστες.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΓΟΡΤΥΝΙΑ (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
Πυρκαγιά στην Γορτυνία.
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Εκκενώθηκαν 21 χωριά

Τουλάχιστον 21 χωριά έχουν εκκενωθεί στη Γορτυνία. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Στο Πυρρή Γορτυνίας οι πολίτες έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φωτιές.

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με μικροεγκαύματα δικομίστηκαν σε δομές υγείας της Αρκαδίας

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με μικροεγκαύματα δικομίστηκαν σε δομές υγείας της Αρκαδίας. Ειδικότερα, δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στη Δάφνη Αρκαδίας στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας. Σημειώνεται, ότι γιατρός του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στη Δάφνη Αρκαδίας για να βοηθήσει, εάν παραστεί ανάγκη, τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή.

Επίσης, ένας πυροσβέστης προσήλθε χθες το βράδυ στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων με μικροεγκαύματα. Κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Βελτιωμένη κατάσταση

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως είναι καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία και την Αρκαδία.

«Η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί στη μεγαλύτερη περίμετρό της, δεν έχουμε κάποιο δυνατό ενεργό μέτωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως είπε υπάρχουν κάποιες εστίες μέσα σε χαράδρες τις οποίες οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν εγκαίρως. Στάθηκε επίσης στη συμβολή των δυνάμεων από το εξωτερικό κάνοντας λόγο για μια πολύτιμη βοήθεια: «Μεγάλη ήταν η βοήθεια από τους Τσέχους, τους  Άγγλους και τους Γερμανούς πυροσβέστες. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».

 

 

Διαφήμιση