Αρχική Ζώα Τα δελφίνια του Θερμαϊκού και το πρόγραμμα της iSea

Τα δελφίνια του Θερμαϊκού και το πρόγραμμα της iSea

0
rinodelfina delfinia thermaikos
Εικόνα: iSea/ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαφήμιση

Μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, καταγράφουν το ραχιαίο πτερύγιο των δελφινιών του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη. Το πτερύγιο τους αποτελεί το μοναδικό «δαχτυλικό» τους αποτύπωμα.

«Το πρόγραμμά μας Thermaikos Dolphin Project, που ξεκίνησε στα τέλη της άνοιξης με την υποστήριξη του SANIResort, περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση των κητωδών του Θερμαϊκού Κόλπου με τη μέθοδο της φωτοαναγνώρισης, καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τα κητώδη, αλλά και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας γενικότερα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της iSea, Αναστασία Χαρίτου.

Όπως εξηγεί, το σημείο αναγνώρισης των δελφινιών, «το δικό μας δηλαδή, δακτυλικό αποτύπωμα», είναι στα δελφίνια το πτερύγιο και με βάση αυτό, γίνεται η καταγραφή και η μελέτη της αφθονίας και της κατανομής του είδους στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.

Δύο διαφορετικά είδη δελφινιών

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο διαφορετικά είδη δελφινιών στην περιοχή, Ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) και Κοινά δελφίνια (Delphinus delphis). Τα Ρινοδέλφινα αποτελούν το πιο κοινό είδος δελφινιών στην Ελλάδα και απαντώνται συχνά σε παράκτιες περιοχές. Αντίθετα, ο πληθυσμός των “άλλοτε” Κοινών δελφινιών έχει πλέον μειωθεί εξαιρετικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας τα σπάνια».

Σημειώνεται ότι το Κοινό δελφίνι θεωρείται πλέον κινδυνεύον καθώς το είδος έχει μειωθεί αισθητά στη Μεσόγειο, λόγω της υπεραλίευσης της τροφής του και της εμπλοκής του σε αλιευτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με την iSea, παρά τη γενικευμένη μείωση του Μεσογειακού πληθυσμού του είδους, το Βόρειο Αιγαίο συνιστά μια περιοχή στην οποία υπάρχει σε αρκετά μεγάλη αφθονία ακόμα και σήμερα. Το Ρινοδέλφινο συναντάται συχνά κοντά στις ακτές του Β. Αιγαίου, αν και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά στη Μεσόγειο και πλέον το είδος θεωρείται τρωτό.

Οι στόχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με την κ. Χαρίτου, «βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί αφενός η συστηματική έρευνα της κατανομής και συμπεριφοράς των δελφινιών ,που μόνιμα ή περιστασιακά βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και η καταγραφή της συμπεριφοράς τους στο φυσικό περιβάλλον και μάλιστα σε μια περιοχή με σημαντική βιοποικιλότητα, αλλά και σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες για την οικονομία της χώρας».

«Επιπλέον,» συνεχίζει, «μας ενδιαφέρει η προώθηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες, με στόχο την «εξερεύνησή» της σε δραστηριότητες που προάγουν την επιστημονική έρευνα, αλλά δίνουν παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή και να ενημερωθεί για την άγρια ζωή μέσα στο ίδιο το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑφγανιστάν: Εκρήξεις και πυροβολισμοί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Επόμενο άρθροΠανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής – Αναλυτικά οι πίνακες