Αρχική Ειδήσεις Αφγανιστάν: Εκρήξεις και πυροβολισμοί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Εκρήξεις και πυροβολισμοί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

0
Καμπούλ έκρηξη
Εικόνα: Twitter/MilitaryBWF
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πανικός προκλήθηκε στην Καμπούλ, όταν σημειώθηκε έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της πόλης και συγκεκριμένα στην πύλη Άμπεϊ. Λίγη ώρα αργότερα, υπήρξε και δεύτερη έκρηξη έξω από το Ξενοδοχείο Μπάρον, πολύ κοντά στο σημείο της πρώτης επίθεσης. Πιθανολογείται η έκρηξη να συνδέεται με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που άφησε πίσω της τουλάχιστον 40 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 120. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν γυναίκες, αλλά και παιδιά.

Επίσης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 5 Αμερικανοί στρατιώτες και αρκετοί Ταλιμπάν που φρουρούσαν το αεροδρόμιο.

Την έκρηξη επιβεβαίωσε και το Αμερικανικό Πεντάγωνο «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη κοντά στην πύλη Abbey του αεροδρομίου της Καμπούλ είχε ως αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό θυμάτων» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, ενώ ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για την εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεση δεν υπάρχουν Έλληνες, αλλά ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε και εκείνο με την σειρά του ότι δεν υπάρχουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Τούρκων στρατιωτικών.

Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί απώλειες μεταξύ Βρετανών στρατιωτικών ή πολιτών.

Ανάλογη δήλωση έγινε και εκ μέρους γερμανικής πηγής ασφαλείας αναφορικά με Γερμανούς στρατιωτικούς και πολίτες, ενώ και η γειτονική Ιταλία σημειώνει ότι δεν υπήρξαν απώλειες, ούτε από την πλευρά τους.

Οι ευθύνες της επίθεσης

Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Politico, αλλά και το πρακτορείο Reuters, κάνουν λόγο για χτύπημα του παρακλαδιού του ISIS στην νότια και κεντρική Ασία, Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ISIS-K), αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ανάληψη επίθεσης από τον ISIS, ούτε από κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι Ταλιμπάν είναι δεσμευμένοι στη διεθνή κοινότητα και δεν θα επιτρέψουν τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους. Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τα αμερικανικά στρατεύματα για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες, όπως ο ISIS», φέρεται ότι είπε ο Ζαμιουλάχ Μουτζαχίντ, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr.

Η γενικότερη κατάσταση στην Καμπούλ

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά του αεροδρομίου εδώ και μέρες, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί.

Πυροβολισμοί κατά ιταλικού αεροσκάφους

Πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους νωρίτερα σήμερα, την ώρα που αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας.

Αλλά εκτιμάται ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό C-130.

Διαφήμιση