Αρχική COVID-19 Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο – Τι θα γίνει με τους...

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο – Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς

0
σχολείο
Εικόνα: EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Διαφήμιση

Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι φέτος τα σχολεία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου αντί για 11 λόγω αργίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα προσδιοριστούν και θα εξειδικευτούν τις ημέρες που πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως ανέφερε υπάρχουν σαφείς κανόνες όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και τον εμβολιασμό τους και ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αντίποινα και εξήγησε ότι κάποιος εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει το τεστ σε μια από τις δομές που το παρέχουν δωρεάν τεστ. Επιπλέον, ανέφερε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε καλά επίπεδα (περίπου 80%) και δεν τίθεται ακόμα θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σε περίπτωση κρούσματος

Στόχος είναι η επιστροφή των εκπαιδευτικών και των μαθητών στις σχολικές αίθουσες και στην δια ζώσης διδασκαλία να γίνει με τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες. Η κα Μακρή ανέφερε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ανακοινωθούν έγκαιρα και θα περιλαμβάνουν το τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική αίθουσα.

Σημείωσε, επίσης, πως θα είναι διαφοροποιημένα από την προηγούμενη χρονιά λόγω του ότι φέτος προστέθηκε ο εμβολιασμός. Η ίδια, επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων όπως το προηγούμενο διάστημα, ενώ ανέφερε πως αυστηρά πρωτόκολλα θα ισχύουν και για τα φροντιστήρια.

Νέο σχολείο

Σχετικά με το νέο σχολείο μετά και την ψήφιση προ ημερών του νέου νομοσχεδίου υπογράμμισε πως θα υπάρχει δίχρονη προσχολική αγωγή που θα είναι σε όλη την επικράτεια, εκμάθηση αγγλικών στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για φυσικές καταστροφές, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς και αυτόνομα σχολεία με δυνατότητα να αποφασίζουν και μόνα τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών λέγοντας πως είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται μετά από 12 χρόνια σημειώνονται πως συγκεκριμένα στον δικό της νομό είχαν να γίνουν διορισμοί τουλάχιστον 30 χρόνια. «Έρχονται να προστεθούν στους 4.500 διορισμούς ειδικής αγωγής που γίνανε πέρυσι πρώτη φορά στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Όχι σε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος μίλησε εκ νέου για το άνοιγμα των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός καλός είναι ο μέσος όρος των εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς με ποσοστό που ανέρχεται σε 75 – 80%. «Μέσα από τα στατιστικά δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η πανδημία είναι φυσικό φαινόμενο που αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα. Προχωράμε με εμβολιασμούς και τεστ, ενώ έχει ανακοινωθεί ο προγραμματισμός και οι όροι που ξεκινούν τα σχολεία», ανέφερε ο κ. Συρίγος, επισημαίνοντας επίσης:

«Ο ένας μήνας που απομένει μέχρι το άνοιγμα των σχολείων είναι εξαιρετικά κρίσιμος και αναφέρομαι στους ενηλίκους που είναι εκείνοι που χτίζουν με τον εμβολιασμό το τείχος ανοσίας».

Μάλιστα ανέφερε πως υπάρχουν πλέον τα εμβόλια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν δια ζώσης στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι όροι παραμένουν οι ίδιοι με τον Ιούνιο. Στις τάξεις μπαίνουν χωρίς τεστ όσοι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει και τα παιδιά με 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ, για τους υπόλοιπους ενήλικες είναι υποχρεωτικό το εργαστηριακό τεστ.

Σε σχέση με το ζήτημα της υποχωρητικότητας είπε ότι όλα είναι πάνω στον τραπέζι ωστόσο οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια

Υπενθυμίζεται πώς όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr, ertnews.gr

 

Διαφήμιση