Αρχική Καταστροφές Κόλαση φωτιάς στην Κερατέα: Εκκένωση οικισμών – Μήνυμα από το 112

Κόλαση φωτιάς στην Κερατέα: Εκκένωση οικισμών – Μήνυμα από το 112

0
ΦΩΤΙΑ ΜΑΡΚΑΤΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μαρκάτι στην Κερατέα στον Δήμο Λαυρεωτικής. Κινητοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής έχουν καεί και κάποια σπίτια. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι περίπου 6 μποφόρ με στροβιλισμούς που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 71 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά τώρα έχει προχωρήσει και απειλεί τον οικισμό Αγ. Κωνσταντίνο – Καμάριζα που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα. Εκεί έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και επιχειρείται αναχαίτιση με τα εναέρια μέσα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΚΑΤΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Πυρκαγιά στη περιοχή Μαρκάτι Κερατέας. Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Εκκενώσεις

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Μαρκάτι προς Λαύριο, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και οι οικισμοί Συντερίνα και Άγιος Στέφανος. Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς Ανάβυσσο.

Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, καταγγέλλει εμπρησμό. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 σημείωσε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Το ίδιο ανέφερε και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης. Όπως είπε οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας είδαν ένα λευκό αμάξι με φιμέ τζάμια, από το οποίο οι επιβαίνοντες πέταξαν κάτι και αμέσως μετά δημιουργήθηκε κάψα στο σημείο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΚΑΤΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Πυρκαγιά στη περιοχή Μαρκάτι Κερατέας. Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Σημειώνεται ότι, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Διακοπές κυκλοφορίας

Η τροχαία από την πλευρά της προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κερατέα.

Συγκεκριμένα διακοπή κυκλοφορίας ισχύει για:

  • Παλαιά λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

Οι κάτοικοι μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφεραν ότι υπάρχει εντολή και για το Δημουλάκι. Αυτήν την ώρα δίνεται τεράστια μάχη να μην περάσει η φωτιά στο δάσος του Σουνίου.

Αγνοείται ηλικιωμένη γυναίκα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, μια ηλικιωμένη η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα αγνοείται.

Ο κ. Λουκάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ανέφερε ότι το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο και κινείται προς την Καμάριζα και πρόσθεσε ότι αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο γιος της, ο οποίος σημείωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι της ηλικιωμένης άλλα δεν τα κατάφεραν καθώς έχει πιάσει φωτιά.

«Αν περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου θα φτάσει στο Σούνιο»

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι το μεγάλο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην κάτω πλευρά του δρόμου.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΚΑΤΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Πυρκαγιά στη περιοχή Μαρκάτι Κερατέας. Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτή την στιγμή το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, φυσάει και πολύ δυνατός αέρας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο δρόμο ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και οι δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου γιατί θα καεί όλος ο δρυμός του Σουνίου. Γίνεται μια προσπάθεια να ανακοπεί σε αυτό το σημείο. Ο δρόμος Αγ. Κωνσταντίνου – Αναβύσσου είναι κλειστός. Έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση, αλλά η φωτιά δεν μπορεί να ελεγχθεί λόγω του ισχυρού αέρα. Αν περάσει η φωτιά από τον δρόμο θα φτάσει στο Σούνιο. Δασικές εκτάσεις έχουν καεί πολλές».

Ορατός από το διάστημα ο καπνός

Oρατός από το διάστημα είναι ο καπνός που υψώνεται από την φωτιά στην Κερατέα, την ώρα που οι φλόγες συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες.

METEO ΚΑΠΝΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑ
Εικόνα: meteo.gr

Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα. Στη συνέχεια οι βόρειοι άνεμοι , λίγο πριν τις 13:00, μετέφεραν τους καπνούς στο ύψος των Σπετσών.

Διαφήμιση