Αρχική COVID-19 COVID-19 στα παιδιά και ο ρόλος του σχολείου στη μετάδοση του

COVID-19 στα παιδιά και ο ρόλος του σχολείου στη μετάδοση του

0
σχολεία
Πηγή Εικόνας: liberal.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πολύς λόγος γίνεται με το κλείσιμο στα σχολεία καθώς και το ιικό φορτίο των παιδιών. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνει πως το κλείσιμο των σχολείων για την αποτροπή μετάδοσης του COVID-19 πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατο μέτρο.
Κι αυτό γιατί επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Ύστατο μέτρο το κλείσιμο σχολείων

Υπάρχει ομοφωνία ότι το κλείσιμο του σχολείου ως μέτρο αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2 πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατο μέτρο.

Ο αρνητικός αντίκτυπος του πρώιμου κλεισίματος των σχολείων στη σωματική και ψυχική υγεία καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και ο οικονομικός αντίκτυπος, υπερτερεί των πιθανών οφελών.

Μεταξύ των κρουσμάτων COVID-19, τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν μικρότερο ποσοστό νοσηλειών, σοβαρών νοσηλειών και θανάτου. Κι αυτό συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Σχολεία
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Που μεταδίδουν τα παιδιά την λοίμωξη

 • Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι επιρρεπή σε λοίμωξη COVID-19. Και μπορούν να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 σε επίνοσα άτομα.
  Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας φαίνεται να είναι λιγότερο ευάλωτα στη λοίμωξη. Και εάν μολυνθούν, ευθύνονται για συρροές κρουσμάτων λιγότερο συχνά συγκριτικά με τους ενήλικες.

Το κλείσιμο των σχολείων δεν αρκεί από μόνο του

 • Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Αλλά από μόνο του δεν αρκεί ως μεμονωμένο μέτρο πρόληψης της μετάδοσης της COVID-19 στην κοινότητα, χωρίς παράλληλη εφαρμογή μασκών προσώπου και ελάττωση του συγχρωτισμού.
 • Νέες πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αλλάξει την επιδημιολογική εικόνα της COVID-19 στα σχολεία.
 • Η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο περί τα μέσα του Αυγούστου 2020 συνέπεσε με μια γενική χαλάρωση των μέτρων αποτροπής του SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες. Και δεν φαίνεται να συνέβαλε καθοριστικά στην εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
 • Περιστατικά μετάδοσης SARS-CoV-2 έχουν καταγραφεί στο σχολικό περιβάλλον (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο-λύκειο).
  Η επίπτωση της λοίμωξης COVID-19 στο σχολικό περιβάλλον φαίνεται να εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα της COVID-19 στην κοινότητα.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως η συρροή κρουσμάτων στα σχολεία ευθύνεται για τη μειονότητα των περιπτώσεων COVID-19 σε κάθε χώρα.

Κορονοϊός, Γρίπη, Σχολεία

Τι συμβαίνει με το εκπαιδευτικό προσωπικό

 • Το εκπαιδευτικό και λοιπό ενήλικο προσωπικό που εργάζεται στο σχολικό περιβάλλον δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα.
  Εξαίρεση μπορεί ίσως να αποτελούν εκπαιδευτικές διαδικασίες κατά τις οποίες ο εκπαιδευτής έρχεται σε στενή επαφή με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή ενήλικες.
 • Μη-φαρμακολογικές παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον για την πρόληψη του συγχρωτισμού, καθώς και μέτρα ατομικής υγιεινής είναι θεμελιώδη για την πρόληψη της μετάδοσης.
  Τα πάσης φύσεως μέτρα πρέπει να προσαρμόζονται στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες. Και παράλληλα με την πρόληψη της μετάδοσης να διασφαλίζουν τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Διαφήμιση