Αρχική Καταστροφές Πύρινος όλεθρος σε Αττική, Ηλεία, Εύβοια: Ισχυροί άνεμοι, εκρήξεις και τοξικό νέφος...

Πύρινος όλεθρος σε Αττική, Ηλεία, Εύβοια: Ισχυροί άνεμοι, εκρήξεις και τοξικό νέφος – Εντολές εκκένωσης – Εκκλήσεις για εναέρια μέσα

0
ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ / ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΑΦΙΔΝΕΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Και τα χειρότερα… ακόμη μπροστά μας! Το τελευταίο 24ωρο απειλούνται ή καίγονται 225 αστικές περιοχές και 92 δασικές ενώ η απειλή πλέον γιγαντώνεται καθώς, όπως  προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, από τη μια το μεσημέρι ισχυροί δυτικοί και βορειοδυτικοι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 και 8 μποφώρ μμε ριπές που μπορουν να φτάσουν και τα 9 μποφώρ!

Αυτή τη στιγμή νέα φωτιά ξέσπασε στον Θεολόγο της Φθιώτιδας. 

Στο μεταξύ από τη νύχτα η πυρκαγιά, έχει περάσει την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφιδνών και κατευθύνεται προς Καπανδρίτι με συνέπεια η Πολιτική Προστασία να έχει στείλει νέο  μήνυμα, μέσω 112,  για εκκένωση και πάλι του Καπανδριτίου του Πολυδενδρίου  και της Μαλακάσας  λόγω των διαστάσεων που παίρνει η ανεξέλεγκτη πλέον φωτιά που εισβάλει πλέον και σε εργοστάσια της περιοχής. Αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει δασική έκταση στον Μαραθώνα 

Στο μήνυμα αναφέρεται: «αν βρίσκεται στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου». Αυτή τη στιγμή διαπιστώνονται αλλεπάλληλες εκρήξεις στις Αφίδνες  καθώς η φωτιά μπήκε σε εργοστάσιο με χημικά και χρώματα με συνέπεια να προκληθεί τοξικό νέφος που κινείται προς Αθήνα. Όπου οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων από το πρωί ήταν 4 με 5 φορές πάνω  από το φυσιολογικό,  με τον πρόεδρο του Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης τους Εθνικού Αστεροσκοπείου  Αθηνών κ Ν. Μιχαλόπουλο να προειδοποιεί τις ευπαθείς ομάδες για ιδιαίτερη προσοχή. Και τις αρχές να καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Φωτιά στο Καπανδρίτι

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Αχαρνών κ Βρεττός απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις για συνδρομή εναέριων μέσων σήμερα. Η φωτιά στην περιοχή βρίσκεται στα 500 μέτρα και η ανησυχία είναι εντονότατη για νέο μεγάλο μέτωπο σε οικιστικό ιστό. «Μόνο αεροπλάνα μπορούν να βοηθήσουν. Η περιφέρεια και ο δήμος κάνουν ότι μπορούν με υδροφόρες και πυροσβεστικά αλλά δεν επαρκούν». Η  μεγάλη μάχη πάντως συνεχίζεται σε άλλα σημεία της φλεγόμενης  Αττικής.  Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα  τμήματα

Ηλεία και Εύβοια 

Φωτιά Εύβοια

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για εκκένωση οικισμών, πολλοί παραμένουν στις απειλούμενες περιοχές προσπαθώντας αν σώσουν ότι σώζεται καθώς αρκετά χωριά στην Ηλεία και την Εύβοια έχουν μείνει χωρίς πυροσβεστική υποστήριξη με τους κατοίκους να καταβάλλουν μόνοι τους προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες τους, ξεσπώντας ταυτόχρονα την  αγανάκτηση τους για το επιτελικό κράτος που τους έχει αφήσει αβοήθητους. Όπως μεταφέρουν στο www.ecozen.gr στα χωριά Κολύρι Λαμπέτη και Βαρβάσαινα η αστυνομία ενημέρωσε νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα προς βοήθεια. Αν και χθες είχαν από αέρος  βοήθεια σήμερα παραμένουν χωρίς πυροσβεστική συνδρομή  καθώς ανατράπηκε στην περιοχή και ένα πυροσβεστικό όχημα , χωρίς ευτυχώς θύματα. Ωστόσο η φωτιά βρίσκεται στα 50 μέτρα από τα σπίτια και οι κάτοικοι παλεύουν με αυτοσχέδια μέσα !

Σε ύφεση η φωτιά σε Γρεβενά- Σαραντάπορο

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ / ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΑΦΙΔΝΕΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Καλύτερα τα νέα από τη φωτιά στα Γρεβενά όπου η φωτιά μαίνεται για 4η μέρα και έχουν εκκενωθεί 6 χωριά . Η φωτιά πέρασε τον Αλιάκμονα αλλά σύμφωνα ε τον δήμαρχο βρίσκεται σε ύφεση . Συνολικά έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα δασική έκταση κυρίως με πουρνάρια και γίνεται αγώνας να μην επεκταθει περιοχή με υψηλη βλάστηση. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στο νομό Λάρισας, στο Σαραντάπορο και στην Ανατολή Αγιάς.

Στο Σαραντάπορο βρίσκονται 3 υδροφόρα οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, καθώς και μια ομάδα πεζοπόρων, με 5 πυροσβεστικά οχήματα μαζί με τον προϊστάμενο της Π.Υ. Ελασσόνας. Στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς που καίει δασική έκτατση, συνδράμουν οι Δήμοι Ελασσόνας και Σερβίων Κοζάνης.

Σε ότι αφορά την φωτιά στην Ανατολή έχει επίσης τεθεί υπό έλεγχο και στο σημείο βρίσκεται ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Αγιάς και ένα υδροφόρο όχημα.

Παρασκευή: Μετεωρολογικές συνθήκες όπως στο Μάτι

Μάτι

Ο πύραρχος-μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει από χθες Πέμπτη για το  το δυσοίωνο καιρικό σενάριο της Παρασκευής . Αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα της ημέρας, υποστηρίζοντας ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα θυμίζουν αυτές που επικράτησαν στη φωτιά στο Μάτι.

«Διανύουμε τη 10η μέρα ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα που επηρεάζει όλη τη χώρα μας, τον ισχυρότερο καύσωνα όσο αναφορά την ένταση και τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Η θερμοκρασία του αέρα και σήμερα ξεπέρασε τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ η σχετική υγρασία προσέγγισε το 10%. Η αυριανή ημέρα χαρακτηρίζεται από την επίδραση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και τη σταδιακή επικράτηση δυτικών ανέμων στα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Στα τμήματα αυτά η ένταση των ανέμων θα αγγίζει τοπικά τα 7 και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία του αέρα θα σημειώσει πτώση και η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του 10% στα ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι μετεωρολογικές αυτές συνθήκες, δυστυχώς, ομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή του Ματίου Αττικής, στις 23 Ιουλίου του 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας και στις μετακινήσεις και στις ενέργειες που κάνουμε», πρόσθεσε.

Συγκλονιστικό βίντεο και μήνυμα από την Πολεμική αεροπορία

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από νωρίς το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τοπικά ισχυρές και πιθανώς να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς στην Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς στη Θεσσαλία μικρής διάρκειας καταιγίδες. Νωρίς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 37 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων έως 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 37 και στα νότια τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

 

Διαφήμιση