Αρχική Ειδήσεις Μητσοτάκης: Έγιναν λάθη – Προτεραιότητά μας ήταν η προστασία ανθρώπινων ζωών

Μητσοτάκης: Έγιναν λάθη – Προτεραιότητά μας ήταν η προστασία ανθρώπινων ζωών

0
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βουλή Ολομέλεια. Συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τη διαχείρηση των πυρκαγιών. Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνάντηση στη Βουλή. Παραδέχτηκε πως έγιναν ορισμένα λάθη στην διαχείρηση των πυρκαγιών, ωστόσο τόνισε ότι προτεραιότητα ήταν πάντα η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Με τη διαδικασία του άρθρου 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», έγινε η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης.

«Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την σημερινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας ότι «Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε» και επεσήμανε ότι θα δώσει απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα.

  • Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε;
  • Τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος;
  • Πώς θα στηριχτούν οι κοινωνίες;
  • Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

Αναφερόμενος στον καύσωνα διαρκείας και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ανέφερε: «Προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες αλλά καταστράφικαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιές. 1 εκ. στρέμματα πρασίνου έγινε στάχτη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και του καύσωνα. Και άλλες χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές. Τέτοιο καύσωνα είχαμε να βιώσουμε από το 1987».

Αναφορικά με την προετοιμασία για τη διαχείριση των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Καταφέραμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αλλά καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που άπλωσε φωτιές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το φετινό καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείριση, καθώς ο καύσωνας μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Μετατρέψαμε την Πολιτική Προστασία από αδρανή υπηρεσία σε αξιόμαχη κρατική οντότητα με δομές, κρατικό προϋπολογισμό και σχέδιο. Ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του, η πυροσβεστική ενισχύθηκε με νέα οχήματα και εναέρια μέσα».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι φέτος το καλοκαίρι διαχειρίστηκαν 1.279 πυρκαγιές, σχεδόν 60 τηνημέρα, πολλές από τις οποίες ήταν από εμπρησμό. Σε μερικές από αυτές οι φλόγες έσβηναν πολύ πιο δύσκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε, ήταν η τελευταία πυρκαγιά στα Βίλια, όπου έγιναν εκατοντάδες ρίψεις και κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια χρειάστηκαν τρεις μέρες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Άδικα σχόλια για την πυροσβεστική

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε πολλά άδικα σχόλια που έγιναν για την πυροσβεστική και τους ανθρώπους που επιχειρούσαν παρά τις δυσκολίες.

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές», τόνισε. Ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς τι πήγε λάθος και τι μπορεί να γίνει καλύτερα από εδώ και στο εξής.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι «Δεν έλειψαν τα λάθη», ενώ πρόσθεσε ότι «οι πυρκαγιές μας δίδαξαν πως η πρώτη επέμβαση είναι η κρίσιμη».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την φωτιά της Βαρυμπόμπης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πίστευαν πως είχε οριοθετηθεί και εναέρια πήγαν προς την Εύβοια και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

Οργάνωση και ενίσχυση φύλαξης

«Χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα, θα επενδύσουμε σε καινούρια αεροσκάφη και θα κινηθούμε ταχύτερα στην ενοικίαση μέσων», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε όσους κρίνουν για τα ελλιπή μέσα πυρόσβεσης.

«Παράλληλα θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής ομάδας που θα δρα μέσα στα δάση. Αυτή η νέα ομάδα θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες».

Αποζημιώσεις

Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών με αυτοψίες και επανέλεγχοι. Στην arogi κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων.

Η πρώτη ενίσχυση φτάνει τα 20.000 ευρώ υπενθύμισε και αναφέρθηκε στα αντιπλυμμυρικά έργα που έχουν ξεκινήσει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην περιοχή της Εύβοιας. Ειδική πρόνοια θα δοθεί στις αποζημιώσεις των αγροτών, ενώ στην Εύβοια θα υπάρχουν ειδικές δράσεις για τους ρητινοπαραγωγούς και μελισσοκόμους.

Η δημόσια συγγνώμη ως ένα σύνθημα για δράση

«Η δημόσια συγγνώμη που ήταν μία προσωπική ηθική στάση, αλλά πριν απ’ όλα ήταν μία πολιτική πράξη. Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης, αλλά ένα σύνθημα για δράση, ένα κάλεσμα να διδαχούμε από μία αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση θα είναι εθνική»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσες χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων ώστε να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συνδρομή. Η συνδρομή ήταν πρωτοφανής. Εικοσιτρείς χώρες έσπευσαν. Τους ευχαριστώ που ήρθαν να μας στηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση αποκατάστασης των πληγέντων σημείωσε πως «επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

«Έχω αναθέσει το σχεδιασμό της μεθεπόμενης ημέρας στη Βόρεια Εύβοια στον Σταύρο Μπένο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. Προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη. Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».

Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως προτεραιότητα σε φυσικές καταστροφές ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής: «Το είχα πει και στη συνέντευξη που είχα δώσει στις 18 Μαίου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης που προσβάλλει τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι, τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ».

Για το 112

«Το 112 δεν υπάρχει σήμερα ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως στη Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα εκκενώσεων μετά τις πλημμύρες.

«Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας το οποίο έχει εγκριθεί ύψους 1,76 δισ. Θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα την πολιτική προστασία που απαιτείται να έχει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά δεδομένα αλλά και πορίσματα που είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από το 2008 είχαμε αναδείξει κάποια από τα σημαντικά προβλήματα όσον αφορά έλλειψη πρόληψης. Θα παρακαλούσα όταν κάποιος επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, αυτό να μην το επικαλείται επιλεκτικά αλλά συνολικά. Το ίδιο αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση των εναέριων μέσων».

«Ακούμε τη φύση και αλλάζουμε τη στάση μας»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μας επιβάλει να τα αλλάξουμε όλα.

«Σπεύσαμε και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ έτσι ώστε ένας από τους 4 βασικούς πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης να αφορά την «πράσινη» οικονομία», ανέφερε.

«Ειδικά η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο θα δώσει ευκαιρία για ενσωμάτωση πολλών θετικών ιδεών στις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοιχτή» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του και συμπλήρωσε:

«Έφτασε η ώρα να διαψεύσουμε τον Βίκτωρα Ουγκό που προειδοποιούσε ότι η φύση μιλά αλλά ο άνθρωπος δεν την ακούει. Ε, λοιπόν η Ελλάδα την ακούει αλλάζοντας τη στάση της απέναντι της, με οργανωμένο σχέδιο και με τολμηρά μέτρα».

Διαφήμιση