Αρχική Ειδήσεις Τσίπρας: Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόση ζημιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα

Τσίπρας: Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόση ζημιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα

0
ΒΟΥΛΗ ΤΣΙΠΡΑΣ
Βουλή Ολομέλεια. Συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τη διαχείρηση των πυρκαγιών. Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

«Είναι όμως προκλητικό επί 55 λεπτά σε αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω τη ψεύτικη συγγνώμη που είπε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του πρωθυπουργού για ψεύτικη συγγνώμη και προκλητική συμπεριφορά, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του».

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;», διερωτάτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη, ότι είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

«Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή»

Μάλιστα, ανεβάζονας τους τόνους κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει το αλαζονικό ύφος. «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε και ζήτησε να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ που εκπονήθηκε μετά το Μάτι, στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης.

«Η εικόνα που μεταδόθηκε ήταν εικόνες οργής όχι μόνο από τις τοπικές αρχές για το τρόπο που αντιμετωπίστηκε. Επιδείξατε μια απίστευτη ελαφρότητα. Που ήταν το επιτελικό κράτος την ώρα της φωτιάς, εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας; Που είσασταν όταν καίγονταν για 10 μέρες οι Αδάμες, το Κρυονέρι μέχρι να έρθει στην Αττική η φωτιά. Εσείς είστε η πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή κ. Μητσοτάκη. Δεν σταματήσατε να χαμογελάτε όλη αυτή την ώρα στο βήμα και αυτό πολλαπλασίασε τον πόνο και την οργή», είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό.

Θέσπιση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για θεσμοθέτηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για όσο χρόνο χρειαστεί στους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στην Εύβοια, Ηλεία και Μάνη αλλά και σε όποια άλλη περιοχή επλήγη από τις πυρκαγιές. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει 400 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 200 ευρώ για το πρώτο μέλος, συν 100 ευρώ για κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό μέχρι να σταθούν στα απόδια τους οι πληγέντες.

«Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς»

«Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς στις φωτιές και στην πανδημία με βαρύ κόστος για την κοινωνία. Είσαστε ανίκανοι να σβήσετε μια φωτιά αλλά ικανοί να διευρύνετε τις ανισότητες. Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόση ζημιά σε τόσο μικρό διάστημα» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι η ανασφάλεια και ο φόβος κυριαρχούν στους πολίτες.

«Διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης»

«Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Αυτή τη φορά δεν θα είναι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας. Ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και για όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, υπάρχει τούτες τις ώρες μια πολύ σοβαρή πρόκληση και έδωσε την εξής υπόσχεση: «Η απόγνωση, και η οργή να γίνουν δύναμη αλλαγής. Σε δύναμη και ενέργεια για να αλλάξει η Ελλάδα πορεία. Και σε ότι μας αφορά θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να το κάνουμε σύντομα πράξη».

Διαφήμιση