Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις – «Κλειδί» ο εμβολιασμός

Κορονοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις – «Κλειδί» ο εμβολιασμός

0
Νεότερα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2
Διαφήμιση

Ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά, αφού τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, καθώς παράλληλα σε ορισμένα σημεία ο δείκτης θετικότητας έχει απογειωθεί. Χθες Τετάρτη 18 Αυγούστου καταγράφηκαν πανελλαδικά 3.442 νέα κρούσματα, ενώ ανακοινώθηκαν 25 νέοι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι είναι 282.

Ο δείκτης θετικότητας είναι αυτός που ανησυχεί τους ειδικούς κυρίως στα νησιά με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για μίνι lockdown, όπως έχει συμβεί ήδη σε τρεις περιοχές της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέυμνο). Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στη Νάξο ο δείκτης θετικότητας έχει απογειωθεί στο 9,60%.

Παράλληλα το 6,04% αγγίζει η θετικότητα στη Μύκονο, ενώ στο 5,78% φτάνει στην Πάρο. Ανησυχία υπάρχει και για το νησί της Ρόδου με θετικότητα που φτάνει το 4,27%.

ΕΟΔΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πηγή: ΕΟΔΥ

Αύξηση κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού αλλά και τις κόκκινες τουριστικές περιοχές βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης του επιχειρησιακού υγειονομικού σχεδιασμού, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά, μετατοπιζόμενα προς την ηπειρωτική χώρα.

Στο επίκεντρο συνεχίζουν να βρίσκονται η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 3.442 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 818 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 319.

«Όλα δείχνουν ότι πάμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα»

Την εκτίμηση ότι ο φετινός χειμώνας, λόγω και της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, θα είναι δύσκολος εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ANT1 και σχολιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως είπε, φέτος, τον Αύγουστο, έχουμε 251 κατειλημμένες κλίνες στις ΜΕΘ, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα είχα λιγότερες από 100. Σχεδόν το 100% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε χαραλτηριστικά.

«Όλα δείχνουν ότι πάμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι όσο αυξάνεται ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας, θα υπάρξουν και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα.

«Η μόνη λύση για να ξεφύγουμε από αυτό τον εφιάλτη είναι ο εμβολιασμός, αλλά δυστυχώς ένα μέρος της κοινωνίας, είτε από φόβο, είτε γιατί θεωρεί ότι κάνει αντίσταση στην κυβέρνηση, είτε γιατί υιοθετεί θεωρίες συνομωσίας, έχει συνασπιστεί σε ένα κίνημα ανεύθυνων που βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή, όσο και των γύρω τους», σημείωσε.

«Είμαστε μπροστά στα δύσκολα»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κ. Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA».

Η εικόνα των τελευταίων ημέρων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί. Χωρίς τείχος ανοσίας αφού ο ρυθμός εμβολιασμού ατόνησε και με μεγάλο ποσοστό των πολιτών της χώρας ανεμβολίαστους, οι ειδικοί προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει τον πληθυσμό. «Τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο δεν είναι καλά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει όλη την εικόνα της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη ακόμα είναι άδεια, ωστόσο «η ανησυχία μας είναι μεγάλη, ανησυχία που μεταφράζεται σε φόβους ότι είμαστε μπροστά στα δύσκολα».

Το μείγμα που δημιουργείται από το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό: υπερμεταδοτική μετάλλαξη και εμβόλια που χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος βρισκόμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος, καθώς ναι μεν υπάρχειε διαθεσιμότητα σε κλίνες COVID, αλλά υπάρχουν και άλλα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. «Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα», τόνισε.

Παράλληλα, στάθηκε σε όλους όσοι «αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας (το εμβόλιο)», καθώς – όπως είπε – μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων δημιουργεί πρόβλημα.

Δίλημμα αναστολής λειτουργιών

Για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργιών προειδοποίησε – μιλώντας στον ΑΝΤ1 – ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού του ενήλικου πληθυσμού, κυρίως για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών.

«Θα βρεθούμε πάλι στο δίλημμα αναστολής λειτουργιών επειδή κάποιοι δεν εννοούν να πράξουν το αυτονόητο και να προστατεύσουν τους ίδιους και τους γύρω τους», προειδοποίησε.

«Η εκπαίδευση για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και όλη τη χρονιά θα πρέπει όσοι ενήλικοι μπαίνουν σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, να είναι εμβολιασμένοι», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι η διαρκής σταθερή αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, μπορεί να οδηγήσει εκτός αντοχών το σύστημα υγείας σε βάθος χρόνου.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, εξήγησε ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών έχει ανέβει πολύ και με δεδομένο ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες.

Παγώνη: Να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και πάνω

Tην ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και πάνω στα σχολεία επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά κυρία Ματίνα Παγώνη, κάνοντας λόγο για κακή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας.

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά μέχρι τις 13 (Σεπτεμβρίου) που ανοίγουν τα σχολεία… Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες, τουλάχιστον αυτές που έχουμε από Αμερική και Ευρώπη όσον αφορά τα παιδιά 12-17, είναι ασφαλείς. Στην Αμερική εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καμπανάκι» για τους νέους και ανησυχία για τον χειμώνα

Συγκεκριμένα η κ. Παγώνη ανέφερε «Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων», υπογράμμισε.

Διαφήμιση