Αρχική Special Topics Κλιματική αλλαγή-Βρετανική έρευνα: Υπάρχουν χώρες που θα επιβιώσουν;

Κλιματική αλλαγή-Βρετανική έρευνα: Υπάρχουν χώρες που θα επιβιώσουν;

0
FOREST burning
Εικόνα: UNSPLASH/Matt Howard
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Θα αντέξουν οι άνθρωποι της επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή; Υπάρχουν χώρες που θα επιβιώσουν; Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, η Νέα Ζηλανδία έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Νέα Ζηλανδία και… αναπληρωματικές

Ο Aled Jones, διευθυντής του Global Sustainability Institute στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Cambridge της Αγγλίας και ο Nick King, εκπόνησαν σχετική έρευνα, την οποία δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Sustainability. Βάσει των συμπερασμάτων τους, η Νέα Ζηλανδία μπορεί να επιβιώσει από τις ολέθριες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες θα αποδειχθούν ανήμπορες να διαχειριστούν τα καταστροφικά αποτελέσματα και θα καταρρεύσουν. Μετά τη Νέα Ζηλανδία, επικρατέστερες προς επιβίωση φέρονται η Τασμανία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

aerial photography of grass field with blue solar panels
Εικόνα: UNSPLASH/Andreas Gücklhorn

Μοντέλο έρευνας

Η έρευνα στηρίζεται στο μοντέλο ότι όταν πολλές χώρες καταρρέουν ταυτόχρονα, μόνη ελπίδα επιβίωσης διαθέτουν τα αυτάρκη κράτη.  Η Νέα Ζηλανδία κατέκτησε την πρωτιά, καθώς διαθέτει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μπορεί να παράγει τα δικά της τρόφιμα. Είναι νησί, δηλαδή, βρίσκεται απομονωμένη και, άρα, σε απόσταση ασφαλείας από άλλες χώρες υπό κατάρρευση.

Σκεπτικισμός

Η έρευνα και τα αποτελέσματά της αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας. Βασικό επιχείρημα είναι ότι στις μεταβλητές δεν συμπεριελήφθησαν στοιχεία όπως ο βαθμός της πολιτικής και στρατιωτικής υπεροχής των χωρών. Ο προβληματισμός, ωστόσο, παραμένει ένθεν και ένθεν. Οι ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (συνεχείς πλημμύρες, πυρκαγιές) και φαινόμενα όπως η πανδημία πιθανώς να αλλάξουν εν τέλει τη φυσιογνωμία του πολιτισμού μας. Δεν είναι τυχαίο πως ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας και παρεμβατικότητας, όπως οι εφημερίδες The Guardian και The New York Times, εμμένουν, με επιχειρήματα, στα ερωτήματα.

brown tree log on river
Εικόνα:΅UNSPLASH/Nazrin B-va

Παγκόσμιο σοκ

Ο καθηγητής Jones, με ειδικότητα στην κοσμολογία, υπεραμύνεται της μεθοδολογίας της έρευνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάρρευση σε ένα μέρος του κόσμου, είτε προκαλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα είτε από κάτι άλλο, μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση σε άλλο μέρος. Δεν αισθάνεται σίγουρος ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει το τέλος του πολιτισμού, αναφέρει, αλλά εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα «παγκόσμιο σοκ». «Θα είμαστε τυχεροί, αν το αντέξουμε» εξηγεί. Η βασική υπόθεση του μοντέλου του είναι ότι όταν πολλές χώρες καταρρέουν ταυτόχρονα, οι έχουσες αυτάρκεια σε πόρους και συστήματα παραγωγής είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να λειτουργούν.

buildings near body of water and mountains under clear blue sky and white clouds at daytime
Εικόνα: UNSPLASH/Ömer Faruk Bekdemir

Παγκόσμια Πρωτοβουλία Προσαρμογής

Για τη μελέτη του, βασίστηκε στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Προσαρμογής του Πανεπιστημίου της Notre Dame, η οποία κατατάσσει 181 χώρες ετησίως σχετικά με την ετοιμότητά τους να προσαρμοστούν επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή. Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη χώρας της πρωτοβουλίας και η Νέα Ζηλανδία δεύτερη. Στη μεθοδολογία του προσέθεσε, επίσης τρία επιπλέον κριτήρια. Εάν η χώρα έχει αρκετά καλλιεργήσιμα εδάφη (παραγωγή τροφής). Εάν έχει την ενεργειακή υποδομή να «κρατά τα φώτα αναμμένα», όπως είπε σε μια συνέντευξη. Εάν η χώρα είναι αρκετά απομονωμένη, ώστε να εμποδίσει μεταναστευτικές ροές από έτερα κράτη υπό κατάρρευση. Σε όλες αυτές τις παραμέτρους επικράτησε η Νέα Ζηλανδία.

 

Διαφήμιση