Αρχική Ειδήσεις Φωτιές: Σε πύρινο κλοιό ο πλανήτης – Αμέτρητες καταστροφές

Φωτιές: Σε πύρινο κλοιό ο πλανήτης – Αμέτρητες καταστροφές

0
ΦΩΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
Εικόνα: msn.gr/NICOLAS TUCAT
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει μία πύρινη κόλαση, ενώ στο έλεος των πύρινων μετώπων συνεχίζουν να βρίσκονται και άλλες χώρες του πλανήτη.

Γαλλία

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει από την Δευτέρα (16/8) στη νότια Γαλλία, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη για να περιοριστεί το μέτωπο στους λόφους πίσω από το παραλιακό θέρετρο Σεν Τροπέ. Στον τόπο των επιχειρήσεων μετέβη και ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

ΓΑΛΛΙΑ ΦΩΤΙΑ ΜΑΚΡΟΝ
Εικόνα: ertnews.gr (Guillaume Horcajuelo, Pool photo via AP)

Ο γάλλος πρόεδρος μετέβη στον τόπο των επιχειρήσεων από τη θερινή κατοικία του, που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή, για να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες για τις προσπάθειές τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού στη χώρα. Πάνω από 63.700 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Αποτίμηση ζημιών

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα σε σημείο κοντά σε αυτοκινητόδρομο, κατέκαψε 63.750 στρέμματα σε αυτή την περιοχή που είναι γνωστή για τα δάση από βελανιδιές και τους αμπελώνες της, σύμφωνα με τον τελευταίο σημερινό απολογισμό των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πυρκαγιά κατέστησε αναγκαία την εκκένωση σπιτιών και την απομάκρυνση από την περιοχή περίπου 7.000 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλοί τουρίστες. Οι άνθρωποι αυτοί κοιμήθηκαν σε περίπου δεκαπέντε δομές φιλοξενίας κατά μήκος της ακτής.

ΦΩΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
Εικόνα: newsit.gr

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις αποκατάστασης του ηλεκτρικού και του τηλεφωνικού δικτύου. Ωστόσο εννέα δρόμοι του διαμερίσματος παραμένουν αποκλεισμένοι.

Οι ζημιές στο περιβάλλον είναι σημαντικές: «Ο προστατευόμενος βιότοπος της πεδιάδας του Μορ καταστράφηκε κατά το ήμισυ», δήλωσε στο AFP η Κονσά Αζερό, αναπληρώτρια διευθύντρια του γαλλικού Γραφείου Βιοποικιλότητας.

«Είναι ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα σε αυτόν τον πλούτο σε όρους βιοποικιλότητας που βρισκόταν σε αυτούς τους τόπους, κυρίως ένα εξαιρετικά σπάνια και απειλούμενο είδος χελώνας», της χελώνας του Χέρμαν, υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Μόντε Κάρλο η υφυπουργός Βιοποικιλότητας Μπερανζέρ Αμπά.

Δύο νεκροί στο Σεν-Τροπέ

Δύο άνθρωποι έχασαν και 22 έχουν τραυματιστεί ελαφρά, από τους οποίους οι περισσότεροι εμφάνισαν προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά.

Μεταξύ των θυμάτων «υπάρχει τουλάχιστον ένας άνδρας», διευκρίνισε ο νομάρχης Εβάνς Ρισάρ, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα επιχειρήσεων στη Λικ (νότια), σύμφωνα με την ΕΡΤ. Έρευνα έχει ξεκινήσει μετά τον εντοπισμό ενός πλήρως απανθρακωμένου πτώματος στο Γκριμό, ένα χωριό στην οροσειρά Μορ.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε πως [οι νεκροί] είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα», διευκρίνισε ο εισαγγελέας Πατρίς Καμπερού και πρόσθεσε: «Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά».

ΦΩΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
Εικόνα: newsit.gr

1.200 πυροσβέστες στη μάχη

Σύμφωνα με ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή, 1.200 πυροσβέστες μάχονταν χθές, για τρίτη ημέρα, σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες.

«Η πυρκαγιά δεν προχώρησε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φρανκ Γκρασιανό από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λικ. Από πλευράς της, η νομαρχία κάλεσε τους τουρίστες και τους κατοίκους σε «μέγιστη επαγρύπνηση».

Σε «ευνοϊκές» μετεωρολογικές συνθήκες ελπίζουν οι πυροσβέστες στη Ν. Γαλλία καθώς η σφοδρή πυρκαγιά που μαίνεται «δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί και υπάρχει η πιθανότητα εξάπλωσής της», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Ισπανία

Στην Ισπανία, οι πυροσβέστες σε συνθήκες καύσωνα αγωνίζονται να σώσουν ό,τι μπορούν από τα δάση. Οι ισπανικές αρχές διέταξαν την απομάκρυνση σχεδόν 1.000 κατοίκων το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην κεντρική αγροτική περιοχή Ναβαλακρούζ, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Μαδρίτης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εικόνα της φωτιάς είναι πλέον καλύτερη, μετά από σκληρή μάχη περίπου 1.000 πυροσβεστών με τις φλόγες, οι οποίες έχουν ωστόσο καταστρέψει τουλάχιστον 12.000 εκτάρια.

Πορτογαλία

Στην νότια Πορτογαλία, η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τουριστική «καρδιά» της χώρας, την επαρχία Αλγκάρβε, ανάγκασε τις αρχές να διενεργήσουν επιχειρήσεις εκκένωσης σε 12 σημεία, απομακρύνοντας περίπου 80 άτομα από τις εστίες τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 600 πυροσβέστες προσπαθούν από το πρωί της Τρίτης (17/08) να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα (16/08) στην τουριστική περιοχή της Αλγκάρβε στη νότια Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία, η οποία επλήγη το 2017 από τις πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορία της, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, είχε ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι μέχρι στιγμής όσον αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών.

Η Γκρίνβιλ, μια ιστορική πόλη περίπου 800 κατοίκων, περικυκλώθηκε από τις φλόγες της πυρκαγιάς Ντίξι, και το μόνο που απέμεινε ήταν στάχτες και αποκαΐδια.

Ισραήλ

Πύρινος εφιάλτης και στο Ισραήλ, καθώς στάχτη έγιναν 25.000 στρέμματα δάσους, απειλώντας μάλιστα και νοσοκομείο. Έπειτα από 52 ώρες μάχης με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο όλες τις δασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί γύρω από την Ιερουσαλήμ. Την μάχη έδωσαν 1.500 εκπαιδευμένοι πυροσβέστες και 20 αεροσκάφη. Παράλληλα εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ισραηλινός δημοσιογράφος ανέφερε στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει τη βοήθειά της στο Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Διαφήμιση