Αρχική Special Topics Εύβοια :Ήταν κάποτε ένα σμαράγδι στο Αιγαίο – 6η ημέρα φονικής πυρκαγιάς καταστρέφει...

Εύβοια :Ήταν κάποτε ένα σμαράγδι στο Αιγαίο – 6η ημέρα φονικής πυρκαγιάς καταστρέφει το νησί και όχι μόνον 

0
ΦΩΤΙΑ Ευβοια Μέτωπα 080821
Διαφήμιση

ΓΥΠΑΚΗΑΓΓΕΛΙΚΗΤης Αγγελικής Γυπάκη 

Στην Εύβοια η ανάσα μας σβήνει! Ο τρομερός μήνας Αύγουστος  του 2021 μάς αφήνει χωρίς πνευμόνια! Το  καταπράσινο  δάσος της Βόρειας Εύβοιας μετατρέπεται σε στάχτη. Η κραυγή αγωνίας κατοίκων και αυτοδιοικητικών δυστυχώς δεν εισακούστηκε όταν έπρεπε.

Χάσαμε την ανάσα μας

Ήταν οι εγκληματικές πυρκαγιές  στην Αττική και σε 10δες άλλα μέτωπα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, που σοβούσαν ταυτόχρονα από την περασμένη Τρίτη 03/08/21; Ήταν η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ανθρώπινων δυνάμεων; Ήταν η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού; Οι συνθήκες που δημιούργησε ο  χειρότερος  καύσωνας   των τελευταίων 30 ετών ;Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα- όπως πάντα- είναι αυτό που μετράει. Στην καρδιά της Ελλάδας πλέον χάσαμε την ανάσα μας.

ΦΩΤΙΑ Ενεργά μέτωπα

Στάχτη και αποκαΐδια

Στάχτη και αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα πυκνού, συμπαγούς καταπράσινου δάσους. Και μαζί με αυτό οι κόποι μιας ζωής, τα σπίτια και τα ζώα  των κατοίκων, αλλά και η πηγή ζωής για 2500 χιλιάδες δασεργάτες  της περιοχής που εκμεταλλεύονται τη ρητίνι και άλλα υποπροϊόντα του δάσους. Στο μεταξύ ο πόλεμος συνεχίζεται και απόψε για 6η συνεχή βραδιά μετά την πρώτη φλόγα που ξεπήδησε απειλητική  την Τρίτη 03/08/21 στην Λίμνη Ευβοίας. Η λυσσαλέα πυρκαγιά κατατρώγει κάθε τι που καίγεται και σταματάει μόνο στη θάλασσα. Σε Αιγαίο και Ευβοϊκό.

Το ολέθριο ταξίδι της φωτιάς

Η φωτιά περνάει από ένα μέρος, συνεχίζει παρακάτω την καταστροφή  και μετά ξαναγυρνάει  για να …«επιθεωρήσει» το έργο της! Όπως στην περιοχή του χωριού Κυπαρίσσι που έμεινε ένα χωριό-φάντασμα με το δάσος γύρω του ολοσχερώς καμένο.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πύρινος όλεθρος  κατεβαίνει νοτιότερα προς το Πευκί όπου ένα ακόμη  φέρρυ (αλλά  και ασθενοφόρα) περιμένει τους κάτοικους-πρόσφυγες να τους μεταφέρει μακριά από τον όλεθρο . Πλησιάζει τους Καματριάδες και τον Βουτά αλλά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν.

Στην Εύβοια αλλάζουν διαρκώς  οι διευθύνσεις των ανέμων.  Σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη η  ένταση τους αυξάνονται σε 4-5 μποφώρ. Από απόψε αλλά  και αύριο τοπικά θα φτάσουν  μέχρι και 6 μποφόρ στα ορεινά. Από αύριο το βράδυ εξασθενούν μέχρι τα  4 μποφόρ.

Πελοπόννησος

Στο μεταξύ ανεξέλικτη μαίνεται και  η φωτιά στην Πελοπόννησο με το μέτωπο να ξεπερνάει, μετά την Ηλία και την Αρκαδία, στην Μεσσηνία. Στη Νεμούτα η φωτιά έφτασε μια ανάσα από τα σπίτια . «Το είχαμε ξαναζήσει και το 1998 Αυτό όμως παραήταν… σκέτος εφιάλτης»λένε οι κάτοικοι.

Κρήτη- Ζάκυνθος

Στον Άγιο Θωμά στο Ηράκλειο  και στην Ζάκυνθο ξέσπασαν νέες φωτιές το πρωί της Κυριακής 08/08/21.Οι κάτοικοι στην Κρήτη προσπάθησαν  να τη σβήσουν με αυτοσχέδια μέσα, μέχρι που επιχείρησαν 93 πυροσβέστες με 29 οχήματα. Τόσο στην Κρήτη όσο και στη Ζάκυνθο οι πυρκαγιές ελέχθησαν με  ρίψεις νερού που έκαναν τα ελικόπτερα.

Διαφήμιση