Αρχική Ειδήσεις Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες από τον αφανισμό χωριών, σπιτιών...

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες από τον αφανισμό χωριών, σπιτιών και δασικών εκτάσεων

0
bbc
Διαφήμιση

Πρώτο θέμα οι πυρκαγιές στην Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, οι πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα με τις θλιβερές εικόνες του αφανισμού ολόκληρων χωριών, δασικών εκτάσεων και οικισμών να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Τα μεγαλύτερα δορυφορικά δίκτυα του πλανήτη, τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, sites και εφημερίδες δίνουν τη θέση της πρώτης είδησης και τα  πρωτοσέλιδά τους στην Ελλάδα με το CNN να δείχνει πολύ έντονο ενδιαφέρον αναφέροντας ότι «οι φωτιές που τροφοδοτεί ο καύσωνας σαρώνουν την Ελλάδα αφήνοντας καταστροφή στο πέρασμα τους». Για το πρακτορείο REUTERS «η Ελλάδα παλεύει με τις φωτιές για 5η ημέρα εν μέσω ενός ‘εφιαλτικού καλοκαιριού’ ενώ για η βρετανική GUARDIAN βλέπει «σκηνές Αποκάλυψης στην Ελλάδα» ενημερώνοντας το κοινό της ότι «η φωτιά πολιόρκησε την Αθήνα». Το κυριακάτικο φύλλο των ΝΥΤ αναφέρει: «Οι φωτιές στην Ελλάδα αναγκάζουν χιλιάδες επιπλέον ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους» ενώ το BBC ξεκινά το οδοιπορικό του μεταδίδοντας live τα πύρινα μέτωπα σημειώνοντας το περασμένο Σάββατο: «Η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις φωτιές. Στο πεδίο καταγράφονται πολλές πράξεις ηρωισμού αλλά και φόβος για το μέλλον. Καύσωνας – Θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς».

 

Στη μάχη της ενημέρωσης με live streaming και απεσταλμένους

Την Κυριακή το πρωί το BBC αναφέρει πρωτοσέλιδα: Οι φωτιές στην Ελλάδα αναγκάζουν τους κατοίκους να διαφύγουν με βάρκες ενώ μεταδίδει πως δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα απειλούν μεγάλα τμήματα της Ελλάδας. 150 πυρκαγιές οδηγούν σε εκκένωση δεκάδων οικισμών και χωριών. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν και με βάρκες για να σωθούν.

bbc

Independent: Εκατοντάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ μαίνονται πυρκαγιές και καύσωνας

O βρετανικός Independent καλύπτει live τις εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο στα διάφορα μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα μας, ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι Αρχές κάνουν «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αναφορά γίνεται και στις πυρκαγιές στην Τουρκία.

independent

 

Reuters: Πυρκαγιές ξαναζωντανεύουν κοντά στην Αθήνα – Η ζέστη δυναμώνει τις φλόγες

Στην πύρινη κόλαση στη χώρα μας εν μέσω του χειρότερου καύσωνα εδώ και 30 χρόνια αναφέρεται το Reuters. Στα ρεπορτάζ βλέπουμε εικόνες από την Αττική πνιγμένη στον καπνό, βλέπουμε καμένα δέντρα και εκκενώσεις οικισμών. «Κόκκινες φλόγες φώτιζαν τη νύχτα στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας, κάτοικοι εγκατέλειπαν προάστια, αιτούντες άσυλο εκκενώθηκαν κι οι Αρχές προειδοποίησαν για νέες πυρκαγιές την Παρασκευή, καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου και αναμένονταν ισχυροί άνεμοι».

reuters

CNN: Οι φωτιές απειλούν ιστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το CNN η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς κοντά στην Αθήνα αναγκάζει τις Αρχές να απομακρύνουν κατοίκους καθώς «ο καπνός είναι τόσο πυκνός που σκοτείνιασε τον ορίζοντα». ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ

Daily Mail: Μάχη για να σωθούν ελληνικά χωριά – Ο πρωθυπουργός λέει ότι η χώρα είναι μια «πυριτιδαποθήκη»

Η Daily Mail αναφέρει ότι γίνεται μεγάλη μάχη για να σωθούν ελληνικά χωριά και κάποιοι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν κάνει τη χώρα μια πυριτιδαποθήκη και τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

daily mail

 

Al Jazeera: Πυκνός καπνός – Οι πυροσβέστες στη μάχη με τις άγριες φλόγες

Το Al Jazeera με ανταποκριτή στο πύρινο μέτωπο στην Εθνική Οδό περιγράφει τη δραματική επιδείνωση της φωτιάς και αναφέρει ότι είναι τέτοιο το θερμικό φορτίο που το νερό που πέφτει εξατμίζεται σχεδόν αμέσως, ενώ μεταδίδει πως καθώς σκοτείνιαζε επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προβλέψεις καθώς η πυρκαγιά καίει και στην άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού.

aljazeera

 

The Sun: Φωτιά κοντά στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων

Στην εφημερίδα The Sun αναφέρεται ότι η Ελλάδα τυλίγεται στις φλόγες καθώς πυρκαγιές αφανίζουν τμήματα της χώρας. Δημοσιεύεται χάρτης με τις φωτιές και εικόνες από τη φωτιά στην Ολυμπία.

the sun

Το δίκτυο France24 μιλάει για δύσκολη κατάσταση καθώς οι φωτιές μαίνονται στην Ελλάδα, ενώ η Deutsche Welle αναφέρει πως φαινόμενα κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που παλεύει εδώ και ημέρες με τις φλόγες – δίνοντας μια μάχη που μπορεί να επαναλαμβάνεται στο μέλλον αν δεν ληφθούν μέτρα.

«Πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν έξω από την Αθήνα και ανάγκασαν τις Αρχές να προχωρήσουν σε εκκενώσεις στη νότια Ελλάδα, καθώς επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες και οι πυροσβέστες σε μια 24ωρη μάχη σταμάτησαν τις φλόγες λίγο έξω απ’ τη γενέτειρα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων», μεταδίδει το CBS. Ενώ το ABC με απεσταλμένη δημοσιογράφο δείχνει τις τραγικές εικόνες που άφησε πίσω της η φωτιά.

 

Γερμανικός Τύπος για τις πυρκαγιές: «Η Φύση υπενθυμίζει σε Ελλάδα και Τουρκία πόσο κοντά είναι»

H Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσίευσε στην πρώτη και δεύτερη σελίδα της εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα είχε σχόλιο, με αφορμή το ίδιο θέμα, το οποίο επιγράφει «Πυριτιδαποθήκη», γράφοντας πως «οι πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι καταστροφικές. Στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες από το 2007».

 

«Η ζέστη και η ξηρασία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη»

«Σε μια δραματική ομιλία προς το έθνος, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος που δεν είναι επιρρεπής σε υστερίες, μίλησε για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση: Η ζέστη και η ξηρασία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη. Στην Τουρκία δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είναι αυτοί οι προάγγελοι μιας αποκάλυψης που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι αναπόφευκτη, εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί όπως μέχρι τώρα;», αναφερόταν στο δημοσίευμα.

 

 

Και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, στην περιοχή της Μεσογείου οι περίοδοι της έντονης ζέστης μακραίνουν. Τι σημαίνει αυτό για την… κανονική ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις πυρκαγιές, μπορεί κανείς να το φανταστεί. Η υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτροδότησης επειδή τα συστήματα κλιματισμού λειτουργούν πολύ, είναι μόνο μια λεπτομέρεια. Δίνει όμως, μια πρόγευση για το τι μας περιμένει».

 

Διαφήμιση