Αρχική Καταστροφές Κραυγή αγωνίας για την Εύβοια: Η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα ...

Κραυγή αγωνίας για την Εύβοια: Η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα – Πρόσφυγες οι κάτοικοι – Καλύτερη εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα

0
ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ / ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΦΕΡΙ ΜΠΟΤ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Εκκένωση της Λίμνης Ευβοίας, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Κάτοικοι και παραθεριστές εγκαταλείπουν την περιοχή με φέρι μποτ. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται σήμερα Σάββατο στην Εύβοια, για  6η μέρα. Οι εκκλήσεις για τη συνδρομή των εναέριων μέσων, αγωνιώδεις: «Αν η φωτιά ξεφύγει θα έχει καταστρέψει το μισό νησί» λέει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός. «Θα οδηγηθεί σε Ψαχνά, Πολιτικά  και Χαλκίδα», λέει ο δήμαρχος Μαντουδίου Γ.Τ σαμπουρνιώτης. Καλύτερη η κατάσταση στην Αττική και την Πελοπόννησο αν και οι αναζωπυρώσεις απειλούν ακόμη τους Θρακομακεδόνες αλλά και τις Ηλεία Αρκαδία όπου καίγεται το δάσος Νεμούτας.

Η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο αποπνικτική με τα μικροσωματίδια να απειλούν τις ευπαθείς ομάδες και όχι μόνον, που καλούνται αν αποφύγουν τις μετακινήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες. 

Η εφιαλτική κατάσταση παραμένει στην Εύβοια όπου οι φλόγες έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή, ακόμα μεγαλύτερη  από την Αττική.  Έχουν κάψει πολλά σπίτια και έχουν σχεδόν εξαφανίσει ολόκληρους οικισμούς ενώ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ολέθρια πορεία της.

Εύβοια-Τραγικές εικόνες

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την Λίμνη Ευβοίας, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Σήμερα έχει στηθεί  γραμμή άμυνας στο Μαντούδι για να μην απειλήσει σπίτια ενώ ένα φέρυ περιμένει τους εναπομείναντες κατοίκους για να τους μεταφέρει σε ασφαλή προορισμό από την παραλία Κοχύλι . Η μάχη δίνεται στο μέτωπο από το Σπαθάρη προς το  όρος Κανδυλη ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς στα κεντρικά του νησιού.

Οι εικόνες, τη νύχτα που πέρασε τραγικές! Οι φλόγες κατέτρωγαν το δάσος μέχρι τα παράλια και οι κάτοικοι… πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την χώρα. 

Τραγικός απολογισμός

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την Λίμνη Ευβοίας, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο πρώτος απολογισμός της βιβλικής καταστροφής στο άλλοτε καταπράσινο βόρειο τμήμα του  νησιού, είναι:

  • Ολοσχερής αφανισμός 400.000 στρεμμάτων πυκνού δάσους μόνο στο Δήμο Μαντουδίου και περίπου 500 κατοικίες κατεστραμμένες. Η φωτιά που ξεκίνησε από Βορρά  έχει φτάσει στον νότο σε μια περίμετρο 19δων χιλιάδων στρεμμάτων!
    Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ .Γ. Κελαιδιτης ανέφερε το πρωί ότι «10.000 άτομα κάτοικοι κ παραθεριστές έφυγαν από την περιοχή. Έχουμε ενεργά μέτωπα που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο».

Αγανάκτηση

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΕΥΒΟΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την Λίμνη Ευβοίας, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Η οργή και οι αγανάκτηση από κατοίκους και τοπικούς άρχοντες ξεχειλίζει. Νιώθουν εγκαταλελειμμένοι καθώς χωρίς εναέρια μέσα ,με μόνο 20 πυροσβεστικά οχήματα  (από περιπου 150- 200 που ήταν αναγκαία)  και οι κάτοικοι με δικά τους μηχανήματα και αυτοσχέδια μέσα πάλευαν να τιθασεύσουν τη φωτιά, που ξεκίνησε από το χωριό Δάφνη οδηγήθηκε στη Λίμνη, ξαφνικά γύρισε προς τη μονή του Οσίου Δαυίδ, εκεί έσπασε σε δύο μέτωπα προς Ροβιές και Κουρκουλούς και μετά σε άλλα τρία: Στροφιλιά Μαντούδι και Αγκάλη. 1130 κάτοικοι και παραθεριστές εγκατέλειψαν τη Λίμνη Ευβοίας αργά χθες το βράδυ με φέρυ από και την παραλία Κοχύλι  και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην Αιδηψό.

«Το νησί καταστράφηκε ολοσχερώς» λέει με σπασμένη φωνή ο Δήμαρχος Μαντουδίου  κ. Γ.Τσαμπουρνιώτης. «Χάθηκε ο δασικός πλούτος, το ζωικό κεφάλαιο, τα ελαιόδενδρα και στην περιοχή μας πάνω από 200 σπίτια και 1500 έχουν ζημιές, οι επιχειρήσεις έχασαν την τουριστική σεζόν αλλά και το μέλλον τους. Είναι πλέονμια περιοχή μαύρη.. ερειπωμένη. Δίνουμε αγώνα να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, να επιστρέψουν στα σπίτια τους πάνω από 2500 δασεργάτες που ζούσαν από το δάσος…». Και κάνει λόγο για « ανικανότητα που έχει περάσει κάθε προηγούμενο. Πρέπει να αναπτύξουμεδουλειές να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ.Σπανός που βρίσκεται στην περιοχή που φλέγεται περιγράφει με θλίψη την κατάσταση ξκαι  τονίζει ότι μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν αυτή τη στιγμή να φέρουν ένα αποτέλεσμα : «Όλος ο Δήμος Μαντουδίου και  της Αγίας Άννας έχει παραδοθεί στις φλόγες έφτασαν στα νότια στην Περιοχή Σπαθαρίου κατευθύνονται   προς την κεντρική Εύβοια. Δίνεται τρομερή μάχη και για τα ίδια τα χωριά και για το ίδιο το δάσος. Αν ξεφύγει θα έχει καταστρέψει το μισό νησί. Σ αυτό το δάσος δεν μπαίνουν μπουλντόζες και επίγεια πυροσβεστικά μόνο εναέρια μέσα»

Αττική
ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ / ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΑΦΙΔΝΕΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από τις Αφίδνες.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το επίσης τεράστιο μέτωπο της Αττικής που καίει μέρες, δεν λέει ακόμη  να σβήσει παρ’ ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις των εναέριων μέσων από το ξημέρωμα σήμερα έφεραν στην Πυροσβετική μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι αναζωπυρώσεις απειλούν συνεχώς νέες περιοχές, με τέσσερα επικίνδυνα μέτωπα φωτιάς να  βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Μαρκόπουλο Ωρωπού όλο το βράδυ πάλευαν με τις φωτιές. Το πρωί  ενεργό μέτωπο περιορίστηκε αλλά ο καπνός ήταν πνιγηρός. Στο Ποικίλο όρος η φωτιά που ξεκίνησε από το νεκροταφείο Λιοσίων μέχρι και πρώτα σπίτια Πετρούπολης  είναι  υπό μερικό έλεγχο 

Στο  Διόνυσο ο  Δήμαρχος κ. Γιάννης Καλαφατελης αναφέρει ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες τα εναέρια  μέσα συνέδραμαν αποτελεσματικά στην κατάσβεση. Ωστόσο, 15 κατοικίες καταστράφηκαν  ολοσχερώς και άλλες τμηματικά.

Στους Θρακομακεδόνες η μάχη της κατάσβεσης δίνεται ακόμη από τους πυροσβέστες σε σπίτια που καίγονται οι σκεπές τους από αναζωπυρώσεις. 

Υπόλοιπη Ελλάδα

Φωτιά στο χωριό Κολύρι στην Ηλεία

Σε ύφεση, με βελτιωμένη εικόνα είναι η φωτιά στο Θεολόγο, η φωτιά στο Βλαχόπουλο, η φωτιά στην Πύλο, η φωτιά στη Δεσκάτη Γρεβενών και η φωτιά στην Ελαία Δωρίδος στη Φωκίδα.

Στην Ηλεία δύο δυνατές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν το πρωί στο χωριό Λυγαριά αλλά και  στο δάσος της Νεμουτας με ορατό τον κίνδυνο – να δεν ελεγχθεί – να περάσει στην Αρκαδία.
Στο Γύθειο ευτυχώς οι κάτοικοι επιστρέφουν σπίτια τους. Στην Πελοπόννησο 100 οικισμοί παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ο καιρός

Στο μεταξύ τα προγνωστικά του καιρού δεν ευνοούν τυχόν εφησυχασμό καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για σήμερα Σάββατο αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και διατηρείται ο πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και αναμένεται να φτάσει έως τους 36-37 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας.

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα, Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, σε Μυτιλήνη, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Νότια Κρήτη και κατα τόπους σε Αττική, Εύβοια, Μεσηνία, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία και Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.

Διαφήμιση