Αρχική Αφιερώματα WWF: Το Blue Panda φροντίζει για την προστασία της Μεσογείου

WWF: Το Blue Panda φροντίζει για την προστασία της Μεσογείου

0
WWF Blue Panda
Διαφήμιση

Το Blue Panda, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF ανοίγει πανιά για την προστασία της Μεσογείου! Θα ταξιδέψει σε έξι σημαντικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές μεταφέροντας το μήνυμα για υγιείς και καλύτερα προστατευμένες θάλασσες, με στάση στη Ζάκυνθο από τις 17 έως τις 25 Ιουλίου.

Προστάτεψε τους θησαυρούς της Ελλάδας και της Μεσογείου

Η υγεία και η προστασία των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου είναι βασική προϋπόθεση για το μέλλον και την ευημερία μας. Τώρα είναι η στιγμή να ζητήσουμε από την Πολιτεία να θωρακίσει τον θαλάσσιο πλούτο μας και να περάσει από τα “χαρτιά” στην πράξη!

Παρότι το 20% των ελληνικών θαλασσών εντάσσεται στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, μόλις το 1% προστατεύεται αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Χωρίς όμως επαρκείς και σωστά διαχειριζόμενες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ), δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον απίστευτο θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και εν τέλει να ευημερήσουμε.

Για αυτό ζητάμε από την Πολιτεία να περάσει από τα “χαρτιά” στην πράξη και να δεσμευτεί άμεσα για:

Αποτελεσματική θεσμοθέτηση και προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα

  • Να ολοκληρωθούν άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα, με τα οποία θα θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και σχέδια διαχείρισης των περιοχών αυτών.
  • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι (χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός) για ολοκληρωμένη εφαρμογή και παρακολούθηση των σχεδίων διαχείρισης από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και από τους υπόλοιπους φορείς διακυβέρνησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.

Να δημιουργηθεί άμεσα ενιαίο σύστημα φύλαξης για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τις περιφέρειες, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Επέκταση του υφιστάμενου δικτύου των ΘΠΠ στο 30%

  • Να υπάρξει θεσμική και ουσιαστική προστασία τουλάχιστον του 30% των θαλασσών και στη χώρα μας όπως και σε όλες τις θάλασσες της ΕΕ.

Συνεργασία για προστασία

  • Η προστασία και η διαχείριση των ΘΠΠ αφορά όλες τις δραστηριότητες που ασκούνται μέσα σε αυτές, όπως η αλιεία, ο τουρισμός και η ναυσιπλοΐα. Ζητάμε τον συντονισμό και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργείων και φορέων ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας.

Η ανάγκη για όλα τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρη ακόμη και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, όπου η προστασία της μοναδικής χελώνας καρέτα συνδέεται άμεσα με την ορθή ρύθμιση των τουριστικών δραστηριοτήτων και της αλιείας στον Κόλπο του Λαγανά και όχι μόνο.

Η προστασία των ελληνικών θαλασσών που διασφαλίζει υγεία και ευημερία για όλους μας αλλά και για το περιβάλλον, δεν χωράει καθυστερήσεις. Σε χρειαζόμαστε μαζί μας για να προστατέψουμε τους θησαυρούς μας. 

Μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ

Διαφήμιση