Αρχική Ελλάδα Τουρκία: Διπλό χαστούκι από ΕΕ

Τουρκία: Διπλό χαστούκι από ΕΕ

0
Ερντογάν Τουρκία
Εικόνα: Akos Stiller/Bloomberg
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Διπλό χαστούκι επεφύλαττε η σημερινή ημέρα για την Τουρκία και τον πρόεδρό της, Και τα δύο χτυπήματα ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την πάγια θέση της Ευρώπης ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η πρόεδρος της ΕΕ,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν προέβη στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή την έναρξη της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ.

“Όχι” στη φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο

Για την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι προσφάτως του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. «Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης. Είναι απόλυτα σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών». Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ο Τούρκος [ρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη θέση και τη στάση της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα.

“Βασίλειο” καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία

Την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όσον αφορά στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέφερε την έντονη ανησυχία της ΕΕ «για τους ανθρώπους του HDP και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν από το 2016». Ο Μπορέλ επεσήμανε ότι ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμίρτας, παραμένει υπό κράτηση. Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό, όπως υπογράμμισε, έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των τουρκικών αρχών για μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκή προσέγγιση. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι στην Τουρκία υπάρχει ανάγκη για σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών. Ανάγκη σεβασμού για «το κράτος δικαίου και την ελευθερία πολιτικής ένωσης». Διευκρινίζοντας ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ καθορίζονται από αυτό.

Διαφήμιση