Αρχική Special Topics Σχέδιο GR-eco: Η Χάλκη γίνεται «πράσινο» νησί – Μνημόνιο με το ΥΠΕΝ

Σχέδιο GR-eco: Η Χάλκη γίνεται «πράσινο» νησί – Μνημόνιο με το ΥΠΕΝ

0
chalki
Εικόνα: UNSPLASH/Blanche Peulot
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε πράσινο νησί μετεξελίσσεται η Χάλκη. Την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου GR-eco σηματοδοτεί η σημερινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της γαλλικής πρεσβείας και έξι επιχειρήσεων. Το μνημόνιο αφορά στη μετατροπή των μικρών νησιών του Αιγαίου, που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διασυνδέσεων, σε «πράσινα» νησιά.

Πράσινα νησιά βήμα-βήμα

«Τα νησιά που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων εισέρχονται σε νέα εποχή. Με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Συμμετοχή των πολιτών, αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων.  Κινητικότητα μηδενικών ρύπων και “πρασίνισμα” του τουρισμού», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής του μνημονίου που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ. «Προβλέπεται παράλληλα η εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας, διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Εφοδιασμός ξενοδοχείων και εστιατορίων με βιολογικά προϊόντα. Η Χάλκη γίνεται το σύμβολο της Ελλάδας που θέλουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας» πρόσθεσε.

Επιχειρηματικό “παρών”

Στο εγχείρημα συμμετέχουν η ΔΕΗ, ο όμιλος Συγγελίδη / Citroen, η AKUO Energy Greece, η OMEXOM/Vinci Energies, η Vodafone Ελλάδος και η ALD Automotive. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Patrick Maisonnave, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Φραγκάκης.

Τι προβλέπεται

Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει:

  • Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 μεγαβάτ. Θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού. Ήδη ο δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη της δράσης. Το κόστος εγκατάστασης του πάρκου αναλαμβάνει η ΔΕΗ και τη διαχείριση οι AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies
  • Τη δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive.
  • Την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone. Θα επιτρέψει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής. Καθώς και ανάπτυξη δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης αλλά και τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί. Την προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

Ετήσια εξοικονόμηση 260.000 ευρώ

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι με τις λύσεις που προωθούνται, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2.576 τόνους ετησίως. Και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 260.000 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας από το δημόσιο φωτισμό και αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκπτώσεις: Έναρξη τη Δευτέρα
Επόμενο άρθροΔΕΗ blue: Πενταετές σχέδιο δράσης για την ηλεκτροκίνηση