Αρχική COVID-19 Β. Κοντοζαμάνης: Διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στρατηγικός σχεδιασμός

Β. Κοντοζαμάνης: Διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στρατηγικός σχεδιασμός

0
Κοντοζαμάνης
(EUROKINISSI / POOL PHOTO/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η διαχείριση της πανδημίας, η αύξηση των ΜΕΘ, οι ΣΔΙΤ στο χώρο της υγείας, το επιτυχές πρόγραμμα εμβολιασμού. Αλλά και η επόμενη μέρα του ΕΣΥ  ήταν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη στο συνέδριο του Economist.

Περί εμβολίων

“Σε ότι αφορά τα εμβόλια, είναι πολύ σημαντικό καταρχάς ότι η Ευρώπη επέδειξε πραγματικά αλληλεγγύη. Και ήταν και επιτυχία για τη χώρα μας που συμμετείχαμε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια. Η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε για το σύνολο των κρατών- μελών. Εναι πολύ σημαντικό ότι ήδη η Ευρώπη έχει προχωρήσει και στις συμφωνίες για το 2022 και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συμφωνίες για να έχουμε εμβόλια και την επόμενη χρονιά γιατί δεν ξέρουμε ακόμα τα δεδομένα πώς είναι και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολλές φορές είναι ακόμα και πιο ψηλά.

Έβδομη χώρα σε εμβολιασμένους

Είμαστε η 7η χώρα στην Ευρώπη στον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το πρόγραμμα στέφεται από μεγάλη επιτυχία. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα και ενώ λέγαμε στην αρχή ότι το 70% τείχος ανοσίας θα μας έδινε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή, βλέπουμε τώρα ότι και λόγω των μεταλλάξεων χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας να χτίσουμε και για αυτό το λόγο πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να εμβολιαστεί. Η χώρα μας έχει διασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να εμβολιαστεί.  Τα εμβόλια μαζί με την τήρηση των μέτρων είναι τα δύο μεγαλύτερα όπλα που έχουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή οριστικά”.

…Μade in Greece

“Τα εμβόλια δεν παράγονται με μαγικό τρόπο, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ούτε πατάς ένα κουμπί και παράγονται, όπως τα χάπια. Τα εμβόλια κατ’ αρχάς απαιτούν προετοιμασία, μεταφορά τεχνογνωσίας και βεβαίως παραχώρηση πατέντας και φοβάμαι ότι μπερδεύουμε στη χώρα τις πατέντες με την παραγωγή των εμβολίων. Βεβαίως και στηρίζουμε προσπάθειες προκειμένου να έρθει η παραγωγή εμβολίων στη χώρα. Αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Και σήμερα να είχαμε ένα εργοστάσιο, δεν θα είχαμε αύριο εμβόλια”.

ΜΕΘ

“Δημιουργήσαμε νέες κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι μία τεράστια παρακαταθήκη. Ήμασταν από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη και πανηγυρίζαμε στο παρελθόν ότι είχαμε, αυτό έχει ειπωθεί στη Βουλή για αυτό το λέω, από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ότι είχαμε τις λιγότερες κλειστές κλίνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και όποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανοίγαμε ή οποιαδήποτε άλλη δομή στο Σύστημα Υγείας, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός χθες, είναι στελεχωμένη  και λειτουργεί”. 

1,25 δισ. ευρώ για την πανδημία

“Εισαγάγαμε υπηρεσίες στο σύστημα οι οποίες θα μείνουνε, όπως για παράδειγμα η εξυπηρέτηση συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούνε να πάνε να πάρουνε τα φάρμακά τους από κάποιο φαρμακείο ή κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε οικονομικούς.  Έχουμε ξεπεράσει τα 800.000.000 ευρώ σε δαπάνες για τον κορονοϊό και υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά για τη διαχείριση της πανδημίας θα ξεπεράσουν το 1,250 δισεκατομμύρια ευρώ. Διασφαλίσαμε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε θεραπεία είχε  ανάγκη ο κάθε πολίτης και προέβλεπαν τα πρωτόκολλα.  Και μέσω της συμμετοχής μας στις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες όπως είναι τα εμβόλια, η ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα.

ΕΣΥ – ΣΔΙΤ

“Η πανδημία μάς έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τα αδύναμα σημεία αλλά και τα δυνατά. Έχει δυνατά σημεία το Σύστημα Υγείας και έχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που στήριξε την πανδημία. Ήρθε η ώρα επιτέλους να το αλλάξουμε. Κρατώντας τις βασικές αρχές ίδιες, που είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και ο δημόσιος χαρακτήρας του. Είναι κάτι που το υποστηρίζουμε ακράδαντα και ως κυβέρνηση και είναι εντελώς διαφορετικό από τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζουμε. Οι ΣΔΙΤ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν είναι ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας. Ούτε είναι ιδιωτικοποίηση όταν ο ιδιωτικός τομέας έρχεται και συμπληρώνει το δημόσιο τομέα, όπως έκανε και τώρα στη διαχείριση της πανδημίας”.

Διαφήμιση