Αρχική Πολιτική Ν. Δένδιας: Καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας (Βίντεο)

Ν. Δένδιας: Καμία αλλαγή στη στάση της Τουρκίας (Βίντεο)

0
ΔΕΝΔΙΑΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πυρά στην Τουρκία εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist. «Η Ελλάδα έχει μία εξωτερική πολιτική αρχών. Λειτουργούμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε.

Εκτός διεθνούς δκαίου η Τουρκία

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται τις αρχές μας και την κατανόησή μας. Δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Δυστυχώς, υπάρχει μία μειονότητα μίας χώρας, της Τουρκίας. Για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές”.

Σε επιφυλακή για τη φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Σε ερώτηση για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως οι εντάσεις φέτος δεν είναι όπως πέρυσι. Ωστόσο, χαρακτήρισε ορόσημο την 20ή Ιουλίου. Τον “εορτασμό” του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την εισβολή στην Κύπρο. «Θα δούμε τι θα συμβεί» τόνισε. «Εάν και αντιμετωπίζουμε λιγότερες εντάσεις, λυπούμαι που το λέω. Δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσο και των πεποιθήσεων της». Δηλαδή, όπως είπε, να προσυπογράφει το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

ΕΕ και Τουρκία

Ερωτηθείς εάν τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, απάντησε ότι η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει σε μία διπλή προσέγγιση. «Αφενός για να κινηθεί προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε. Δημοκρατικές αξίες, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αφετέρου μία σαφή υπόμνηση ότι αν αυτό δεν συμβεί, από εκεί και πέρα η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα» εξήγησε. «Έγινε σαφές και στην τουρκική πλευρά. Αν συνεχίσει τη λογική και τις ενέργειες του περασμένου χρόνου. Είτε του Φεβρουαρίου-Μαρτίου στο μεταναστευτικό. Είτε του Αυγούστου και των άλλων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο… Από εκεί και πέρα οι κυρώσεις είναι το μόνο μέτρο που η ΕΕ έχει στη διάθεσή της και θα το επιβάλει» σημείωσε.

Σημαντική η στάση των ΗΠΑ

Απαντώντας στην ερώτηση τι περιμένει από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Θέλουμε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή». “Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να εξηγήσει στην Τουρκία: Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι μονόδρομος.

Ελληνική ναυτιλία

Ο κ Δένδιας αναφέρθηκε και στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, τονίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. «Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος σε όλον τον κόσμο» επεσήμανε. Η Ελλάδα έχει “πολύ μεγάλα συμφέροντα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα”. Συνεχίζοντας, ανέδειξε τη σημασία μίας εξωτερικής πολιτικής. Αυτής που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και όχι αλά καρτ. Δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος που ο υπουργός των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενθάρρυνε ανοικτά όλες τις χώρες να συνυπογράψουν την UNCLOS, “Και τη δική του χώρα, διότι οι ΗΠΑ, αν και αποδέχονται τις αρχές της UNCLOS, δεν την έχουν συνυπογράψει». Από την άλλη, τόνισε, η ΕΕ έχει συνυπογράψει την UNCLOS. Όχι μόνο σε επίπεδο κρατών-μελών, αλλά ως ΕΕ. Άρα είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά τώρα στην Ανάβυσσο – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες
Επόμενο άρθροΚαιρός αύριο: Φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία