Αρχική Ελλάδα Kυπριακό: Πληθαίνουν οι φωνές για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία – Παρέμβαση ΗΠΑ,...

Kυπριακό: Πληθαίνουν οι φωνές για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία – Παρέμβαση ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ

0
ΚΥΠΡΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πληθαίνουν οι φωνές για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, μετά την παράνομη μονομερή απόφαση του Ερντογάν να ανακοινώσει από την κατεχόμενη Κύπρο μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου. Η κίνησή του αυτή, που αψήφισε όλες τις προειδοποιήσεις, πυροδότησε σειρά αντιιδράσεων. Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, παραβιάζοντας κατάφορα -για ακόμη μία φορά- τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Εκβιάζει επιτακτικά για de facto διχοτόμηση της Κύπρου και αναγνώριση του Αττίλα, διά του ψευδοκράτους. Ήρθε η ώρα ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και λοιπές μεγάλες δυνάμεις να επιβάλουν κυρώσεις. Ουσιαστικές κυρώσεις. Οι λεκτικές καταδίκες ουδόλως κάμπτουν την τουρκική αδιαλλαξία και παραβατικότητα.

Σε εξέλιξη τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας – Στην απομόνωση η Τουρκία

Το θέμα συζητείται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ηδη έχουν αντιδράσει έντονα τα πέντε μόνιμα μέλη, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα). Η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Αυτό ξεκαθάρισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η κ. Νούλαντ επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.  Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αμερικανική πρωτοβουλία για παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Είχε προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να παραπέμψουν το θέμα της νέα πρόκλησης των Τούρκων στα Βαρώσια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του. Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε τους τουρκικούς σχεδιασμούς για τα Βαρώσια και ανακοίνωσε ότι πρόθεση της Ουάσινγκτον είναι να αντιδράσει έμπρακτα. Διαβεβαίωσε ότι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Παρέμβαση Ρωσίας

Την προσήλωση της Ρωσίας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του. Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε την “ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων που μπορούν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και να δημιουργήσουν πρόσθετα εμπόδια στην αναζήτησης λύσης του κυπριακού προβλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παρέμβαση Ισραήλ

Σε σαφή καταδίκη της Τουρκίας προέβη και το Ισραήλ. Για την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ. Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής τους, ευχαρίστησε τον κ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και “τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Διαφήμιση