Αρχική Υγεία - Διατροφή Κίνδυνος καρκίνου εντέρου από ανεπαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UVB

Κίνδυνος καρκίνου εντέρου από ανεπαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UVB

0
SUMMER BATH
Εικόνα: UNSPLASH/Raphaël Biscaldi
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κίνδυνο καρκίνου του εντέρου φαίνεται πως εγκυμονεί η ανεπαρκής έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVB. Κυρίως στους άνω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Στοιχεία από 186 χώρες

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 186 χώρες. Με επικεφαλής τον Τίμοθι Μακέϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Εν συνεχεία προέβησαν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “BMC Public Health”. Συσχέτισαν τα επίπεδα της UVB σε κάθε χώρα με τον αριθμό των περιστατικών ορθοκολικού καρκίνου (παχέος εντέρου).

brown gel close-up photography
Εικόνα: UNSPLASH/Raphaël Biscaldi

Συμπεράσματα

Διαπιστώθηκε ότι η μικρότερη έκθεση σε UVB σχετίζεται σημαντικά με περισσότερες διαγνωσμένες περιπτώσεις αυτού του καρκίνου σε όλες τις ηλικίες. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα άνω των 45 ετών, άσχετα με άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μικρότερη έκθεση σε UVB μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D.  Η έλλειψη της οποίας στον οργανισμό έχει ήδη συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσο η λήψη πρόσθετης βιταμίνης D για να διορθωθεί η ανεπάρκεια της, μπορεί να λειτουργήσει. Με τρόπο ευεργετικό στην πρόληψη του εν λόγω συχνού καρκίνου.

Χώρες αυξημένου κινδύνου

Χώρες με μικρή έκθεση στην UVB είναι κυρίως οι βόρειες. Όπως οι Νορβηγία, Δανία, Καναδάς κ.ά. Αντιθέτως, χώρες με μεγάλη έκθεση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Ινδία κ.ά.

Διαφήμιση