Αρχική Ελλάδα ΗΠΑ προς Ερντογάν: Να ανοίξει τώρα η Σχολή της Χάλκης

ΗΠΑ προς Ερντογάν: Να ανοίξει τώρα η Σχολή της Χάλκης

0
ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αλλεπάλληλα τα διπλωματικά χτυπήματα που δέχεται ο Ερντογάν. Σήμερα οι ΗΠΑ απηύθυναν νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, απαιτώντας την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την ανακοίνωση υπογράφει το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Το State Depertment ζητεί από την Τουρκία να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία, επιτρέποντας το εκ νέου άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης.

Πλήγμα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

“Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να εθνικοποιηθούν ή να κλείσουν. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μία θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” αναφέρει η ανακοίνωση. “Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν σε λειτουργία για 127 χρόνια. Το κλείσιμό της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή για την εκπαίδευση του ορθόδοξου κλήρου στην Τουρκία, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για 1.690 χρόνια”.

Να υπάρξει σεβασμός στη θρησκευτική ελευθερία

“Μετά το κλείσιμο της Σχολής, όσοι επιθυμούν να γίνουν ορθόδοξοι κληρικοί υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους” επισημαίνεται. Για αυτό και “οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτρέπουν την τουρκική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης. Όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης”. “Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας” καταλήγει, ρίχνοντας ευθεία βολή στην τουρκική ηγεσία.

Διαφήμιση