Αρχική Ειδήσεις Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ΕΣΗΕΑ

Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ΕΣΗΕΑ

0
PATRIARXHS vartholomaios 1
Διαφήμιση

Στην καινούργια βιβλιοθήκη «Δημήτρης Πουρνάρας» ή άλλως «βιβλιοθήκη των Πέντε Αιώνων» ξεναγήθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη στην ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίστηκε ως ιστορική στιγμή και μεγάλη τιμή για τους δημοσιογράφους – μέλη της Ενώσεως, καθώς ο μεγάλος αυτός διανοούμενος ιεράρχης τίμησε με την παρουσία του ένα σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην ΕΣΗΕΑ, την Βιβλιοθήκη της Ενώσεως που φιλοξενεί πλούσιο ιστορικό αρχείο και συμβολίζει το πνευματικό έργο 100 και πλέον ετών του ιστορικού αυτού Σωματείου.

Ο Κ. Βαρθολομαίος, γνωστός και ως Πράσινος Πατριάρχης, έχει διακριθεί για την πολυσχιδή δράση του και το πλούσιο έργο του, τόσο σε πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και ως ένθερμος υποστηρικτής και εμπνευστής των προσπαθειών που γίνονται παγκοσμίως για την προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Βασίλης Βασιλικός, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, αναδεικνύοντας το πλήθος των δράσεων που έβαλε υπό τη σκέπη του το Πατριαρχείο για τη μεγάλη αυτή σύγχρονη πληγή, ένα έργο καθολικά αναγνωρισμένο καθώς είναι και επίτιμος διδάκτωρ των πιο φημισμένων πανεπιστημίων του πλανήτη.

PATRIARXHS vartholomaios PAIDIA 1

Μία από τις συγκινητικές στιγμές ήταν η ευλογία του Πατριάρχη προς τα παιδιά των εργαζομένων της ΕΣΗΕΑ που τον περίμεναν στην είσοδο.

Τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως υποδέχθηκαν στην είσοδο της ΕΣΗΕΑ η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου, ο γενικός γραμματέας Σταύρος Καπάκος οι δύο αντιπρόεδρο Άρια Αγάτσα και Σπύρος Κουντούρης, η ειδική γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη και το μέλος του ΔΣ Νανά Νταουντάκη, παρουσία της μεγάλης δωρήτριας της βιβλιοθήκης και κόρης του αείμνηστου προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Πουρνάρα, Ελένης Πουρνάρα, αλλά και πρώην προέδρων της Ένωσης, όπως ο κ. Πάνος Σόμπολος.

Η ΓΓ του Μορφωτικού Ιδρύματος Φάνη Πετραλια υποδεχόμενη τον Πατριάρχη έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή από τα πρώτα κληροδοτήματα βιβλίων στην Ένωση και την προσπάθεια συγκρότησης της Βιβλιοθήκης μέσω δωρεών βιβλίων και αρχειακού υλικού μέχρι τη γενναιόδωρη χορηγία της οικογένειας του δημοσιογράφου, συγγραφέα αλλά και προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημητρίου Πουρνάρα ώστε να είναι ξανά προσβάσιμη στο κοινό και τους ερευνητές.

Ο συγγραφέας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ κ. Βασίλης Βασιλικός παρέδωσε στον Πατριάρχη το ανώτερο  διάσημο της Ενώσεως τον χρυσό  Ξενοφώντα (ανώτατη τιμητική διάκριση της ΕΣΗΕΑ).

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ὁ περί τῆς ἀληθείας λόγος εἶναι πάντοτε ἐπίκαιρος καί διαχρονικός

Στον πρώτο όροφο της ΕΣΗΕΑ ο Πατριάρχης μίλησε προς τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στους αγώνες του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα για την ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας ιδιαίτερα «Ὁ περί τῆς ἀληθείας λόγος εἶναι πάντοτε ἐπίκαιρος καί διαχρονικός διά πάντας τούς ἀνθρώπους, ἔτι περισσότερον ὅμως δι᾽ ἐκείνους οἱ ὁποῖοι ἔχουν ταχθῇ εἰς τό ἔργον τῆς διατηρήσεως καί δημοσιεύσεως τῆς ἀληθείας, διά τῶν μέσων γενικῆς ἐνημερώσεως. Ἡμεῖς, παιδιόθεν, εἴχομεν ἰδιαιτέραν ἐκτίμησιν διά τούς δημοσιογράφους καί ἀνεγινώσκαμε μετά μεγάλης χαρᾶς καί προσοχῆς, ὅσας ἐφημερίδας ἔφθαναν τότε εἰς τήν γενέτειράν μας Ἴμβρον.»

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου υπενθύμισε ότι η Ένωση έχει πάρει υπό τη σκέπη της σχολεία από τα κατεχόμενα της Κύπρου και ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να υιοθετήσει σχολεία από τη μαρτυρική Ίμβρο γενέτειρα του Πατριάρχη.

Μπορείτε να διαβάσετε τις ομιλίες στους ακόλουθους συνδέσμους: [1], [2], [3]

Διαφήμιση