Αρχική COVID-19 Εμβολιασμός ακόμη και εάν νοσήσατε: Νέες συστάσεις για τον Covid-19

Εμβολιασμός ακόμη και εάν νοσήσατε: Νέες συστάσεις για τον Covid-19

0
COVID19
Εικόνα: UNSPLASH/Viktor Forgacs
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συστάσεις επικαιροποιημένες για τη λοίμωξη από κορονοϊό δίνει η επιστημονική επιθεώρηση Nature. Τα νέα δεδομένα μεταφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης) συνοψίζουν τις δέκα συστάσεις.

Γενικός πληθυσμός

  • Να χρησιμοποιείται μάσκα σωστά τοποθετημένη, πάντα σε δημόσιους χώρους. Οι Ν95 μάσκες και η διπλή χειρουργική μάσκα φάνηκαν πιο αποτελεσματικές από την απλή μάσκα σε μία μεταανάλυση από ένα σύνολο 39 μελετών, που συμπεριέλαβε πάνω από 12.000 άτομα.
  • Να αποφεύγονται τα πολυσύχναστα μέρη, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους. Σε δεδομένα από 38 μελέτες, φάνηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται σημαντικά όταν η τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Ο επαρκής αερισμός των εσωτερικών χώρων επίσης φαίνεται ότι συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της διασποράς.
  • Να διενεργείται τεστ αν υπάρχουν συμπτώματα της νόσου COVID-19. Να υπάρξει απομόνωση στα ήπια συμπτώματα. Όπως εμπύρετη κατάσταση, φαρυγγαλγία, βήχας, απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν κατ’ οίκον μόνο με τακτική παρακολούθηση της θερμοκρασίας και του κορεσμού. Με μόνη παρέμβαση την επαρκή ενυδάτωση και τη χρήση παρακεταμόλης για τον πυρετό και τις μυαλγίες. Δεν ενδείκνυται κανένα άλλο φάρμακο.
  • Άμεση επικοινωνία με ιατρό, σε περιπτώσεις εμφάνισης δύσπνοιας ή αν ο κορεσμός του οξυγόνου πέσει κάτω από 92%. Η πρηνής θέση φαίνεται ότι προσωρινά διευκολύνει την αναπνοή.
  • Άμεσος εμβολιασμός, ακόμα και αν έχετε νοσήσει με λοίμωξη COVID-19.

Υγειονομικοί

  • Μη υιοθέτηση και χρήση μη αποδεδειγμένων ή αναποτελεσματικών θεραπειών για τη λοίμωξη COVID-19. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων: favipiravir, ivermectin, azithromycin, doxycycline, oseltamivir, lopinavir-ritonavir, hydroxychloroquine, itolizumab, bevacizumab, IFN-a2b, fluvoxamine, convalescent plasma. Δεν συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Μη χρήση φαρμάκων, όπως το remdesivir και το tocilizumab, εκτός από τις περιστάσεις όπου όντως ενδείκνυνται. Το tocilizumab ενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή νόσο που ήδη λαμβάνουν αγωγή με κορτικοστεροειδή. Που έχουν συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση και ταχέως αυξανόμενες ανάγκες σε οξυγόνο. Το remdesivir βραχύνει αποδεδειγμένα το χρόνο έως την ίαση των ενηλίκων. Όταν χορηγείται νωρίς στη νόσο σε κάποιους ασθενείς σε κλινικές μελέτες, που χρήζουν υποστήριξης με οξυγόνο.
  • Μη χρήση κορτικοστεροειδών με σύνεση σε ασθενείς με υποξυγοναιμία. Παρακολουθώντας στενά τις τιμές του σακχάρου αίματος, για να διατηρούνται στα φυσιολογικά όρια. Οι μελέτες έχουν δείξει όφελος στη χορήγηση για μικρό χρονικό διάστημα 5-10 ημέρες δεξαμεθαζόνης 6 mg (ή ισοδύναμα μεθυλπρεδνιζολόνη 16mg δύο φορές την ημέρα. Ή ππρεδνιζολόνη 20 mg δύο φορές την ημέρα), σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας με οξυγόνο. Δεν ωφελούν και μπορεί να βλάπτουν όλους όσοι δεν χρειάζονται οξυγόνο. Η μεγαλύτερη δόση ή διάρκεια της κορτιζόνης δεν έχει αποδειχθεί να έχει κάποιο όφελος. Η σωστή γλυκαιμική ρύθμιση είναι πολύ σημαντική, για να αποφευχθούν και δευτεροπαθείς μυκητιασικές λοιμώξεις.
  • Δεν χρειάζεται να προγραμματίζονται τακτικά απεικονίσεις όπως αξονικές τομογραφίες ή δείκτες φλεγμονής, όπως η φερριτίνη, η IL-6, η LDH και η προκαλσιτονίνη. Πραγματοποιούμε μόνον όσες εξετάσεις χρειάζονται για να αποφασίσουμε ή να τροποποιήσουμε τη θεραπευτική αγωγή.
  • Πρέπει να δίνεται η πρέπουσα σημασία και σε άλλες σοβαρές παθήσεις όχι σχετιζόμενες με την COVID-19. Μελέτες δείχνουν ότι την εποχή της πανδημίας η φροντίδα νοσημάτων όπως, οι κακοήθειες, η καρδιακή και νεφρική νόσος, η ψυχική υγεία, η φροντίδα των παιδιών είναι παραμελημένη, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη τους.
Διαφήμιση