Αρχική Διάστημα Έκρηξη στον Ήλιο – Η μεγαλύτερη της τετραετίας

Έκρηξη στον Ήλιο – Η μεγαλύτερη της τετραετίας

0
SUN EXPLOTION
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη μεγαλύτερη έκρηξη στον Ήλιο, κατά την τελευταία τετραετία, εντόπισαν οι επιστήμονες. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε η ακτινοβολία κατηγορίας X που εξέπεμψε, έφθασε έως την  την κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης! Προκάλεσε μάλιστα διακοπή ραδιοκυμάτων μικρού κύματος πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ηλιακά πυροτεχνήματα

Ο Ήλιος δημιούργησε μία σειρά κοσμικών “πυροτεχνημάτων” το Σάββατο 3 Ιουλίου. Η ηλιιακή αυτή “φωτοβολίδα” εντοπίστηκε από το ηλιακό σημείο AR2838 στις 10:29 EDT (1429 GMT), 18:00 ώρα Ελλάδας. Την ακριβή ώρα κατέγραψε το Αμερικανικό Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) που παρακολουθεί μετεωρολογικά τον Ήλιο.

Εικόνα: NASA

Στοιχεία από NASA

Oπτικό υλικό της έκρηξης από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA δείχνει τη φωτοβολίδα που εκρήγνυται από το πάνω δεξιό άκρο του αστεριού. Όπως φαίνεται από το διαστημικό σκάφος, ένα από τα πολλά που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του καιρού του Ήλιου. Οι ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας X είναι το ισχυρότερο είδος εκρήξεων στον Ήλιο.

Αντίκτυπος στη Γη

Όταν στοχεύουν απευθείας στη Γη,  μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο αστροναύτες και δορυφόρους στο διάστημα. Οι πιο μέτριες ηλιακές εκλάμψεις είναι οι κατηγορίας M, που επίσης μπορούν να επηρεάσουν τη Γη. Ο αντίκτυπός τους είναι εμφανής στο Σέλας, σε παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Γης.

https://www.swpc.noaa.gov/sites/default/files/styles/pad_sides_large/public/top_news/R3_Summary.jpg?itok=BI3uWzeK
Εικόνα: NASA

Εν μία νυκτί

Το ηλιακό σημείο AR2838 που πυροδότησε τη φλόγα του Σαββάτου είναι μια νέα ενεργή περιοχή. “Αυτή η περιοχή ηλιακής κηλίδας αναπτύχθηκε εν μία νυκτί. Ήταν επίσης υπεύθυνη για μια φωτοβολίδα M2 (R1 – Minor Radio Blackout) στις 07:17 UTC στις 03 Ιουλίου“, έγραψαν αξιωματούχοι της NASA στην ενημέρωση.

Διαφήμιση