Αρχική Μεταφορές Ε-65: Στην κυκλοφορία τα πρώτα 14 χλμ. του νοτίου τμήματος

Ε-65: Στην κυκλοφορία τα πρώτα 14 χλμ. του νοτίου τμήματος

0
2021 05 29 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΟΑΚ PHOTO 1
Διαφήμιση
Σύνταξη: ecozen.gr

Στην κυκλοφορία δόθηκαν τα πρώτα 14 χλμ. του νοτίου τμήματος του οδκού άξονα Ε-65 από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Σε ειδική, πονηγυρική εκδήλωση.

Λαμία έως…. Καρπενήσι

Τα 14 αυτά χλμ, από τον ημικόμβο της ΠΑΘΕ στο ύψος της Λαμίας, έως τον ανισόπεδο κόμβο του Καρπενησίου, είναι σχεδόν το μισό τμήμα του Νοτίου Ε-65. Συνολικά εκτείνεται σε 32 χιλιόμετρα. «Ήδη, και μόνο από αυτό το τμήμα, περιμένουμε σοβαρά οφέλη» σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Το Καρπενήσι βγαίνει από μία ιδιότυπη απομόνωση. Αποφεύγεται και η κίνηση μέσα στην πόλη της Λαμίας από και προς πόλεις της περιοχής, εξήγησε.

Τεχνικά στοιχεία – Εξέλιξη έργου

Ο Ε-65 σχεδιάστηκε ως νέος αυτοκινητόδρομος 181 χλμ, που ενώνει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Στο ύψος της Λαμίας, με την Εγνατία Οδό. Ήταν ένας από 5 αυτοκινητοδρόμους που δημοπρατήθηκαν με Σύμβαση Παραχώρησης το 2007, από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Λόγω οικονομικής κρίσης σε πρώτη φάση υλοποιήθηκε μόνο το ενδιάμεσο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, Ξυνιάδα – Τρίκαλα. Δόθηκε σε κυκλοφορία το 2017. Το Νότιο Τμήμα ξεκίνησε να υλοποιείται τον Δεκέμβριο του 2018, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

305 εκατ. ευρώ το Νότιο Τμήμα

Η πρόοδος κατασκευής του Νοτίου Τμήματος είναι στο 70% και οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και στο υπόλοιπο τμήμα. Περιλαμβάνει την κατασκευή της Σήραγγας Δομοκού, συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου ανά κλάδο. Την κατασκευή 11 γεφυρών, τριών Ανισόπεδων Κόμβων στη Λαμία, το Καρπενήσι και την Ξυνιάδα και δύο ημικόμβων στον ΠΑΘΕ και την Ανθήλη. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε 305 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουλίου κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση κατασκευής για το Βόρειο Τμήμα. Με την ολοκλήρωσή του Ε65, το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των δύο ωρών και 30 λεπτών, που απαιτούνται σήμερα. Η διαδρομή Αθήνα – Γρεβενά – Μέτσοβο θα διαρκεί τέσσερις ώρες.

Συμβάσεις έργων υποδομής 13 δισ. ευρώ

Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του ανέφερε πως «Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων σε όλη τη χώρα είναι 13 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες και την περίοδο 2004 – 2009»

Διαφήμιση