Αρχική Πολιτική Παράταση ειδικής προστασίας της Γυάρου για ένα έτος

Παράταση ειδικής προστασίας της Γυάρου για ένα έτος

0
sea
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την παράταση της ειδικής προστασίας της Γυάρου για ένα έτος ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται τόσο για τη χερσαία όσο και τη θαλάσσια περιοχή της νήσου. Και δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία έως την ανακήρυξη της Γυάρου σε Εθνικό Πάρκο. Με βάση την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος.

Στο δίκτυο Natura

Το 2011 η Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και το 2019 νομοθετήθηκε η προστασία της. Στη θαλάσσια περιοχή της νήσου διαβιούν απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιες και θαλασσοπούλια. Επίσης, υπάρχουν καταπράσινα λιβάδια Ποσειδωνίας και σημαντικοί κοραλλιογενείς σχηματισμοί. Το νησί έχει σημαντική ιστορία. Βρίσκεται μεταξύ Άνδρου, Σύρου και Κέας. Λειτούργησε ως χώρος εξορίας των πολιτών με δημοκρατικά φρονήματα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ο σημαντικός μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος.

Υφιστάμενοι περιορισμοί

Με την παράταση του καθεστώτος ειδικής προστασίας στην περιοχή συνεχίζουν να ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί:

  • Επαγγελματική αλιεία μόνο από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου
  • Αλίευση μόνο με δίχτυα απλάδια και με «άνοιγμα ματιού» από 22 χιλιοστά και πάνω
  • Αγκυροβόλια για τη φύλαξη της Ποσειδωνίας
  • Δίνεται έμφαση στη μη αλλοίωση της ακτής και του πυθμένα της θαλάσσιας ζώνης
  • Απαγορεύεται η καταστροφή ή επιβάρυνση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοτόπων

Υπό ανανέωση και μνημόνιο συνεργασίας

Σύντομα θα υπογραφεί και η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας για την ευρύτερη προστασία της Γυάρου. Εκτός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνυπογράφει και το  υπουργείο Ναυτιλίας. Μαζί με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και την οργάνωση WWF για την επαρκή φύλαξη της θαλάσσιας περιοχής.

Διαφήμιση