Αρχική COVID-19 Άνθρωποι χωρίς μάσκες: Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος σας

Άνθρωποι χωρίς μάσκες: Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος σας

0
μάσκα κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ύστερα από δώδεκα μήνες μετά την πρώτη υποχρεωτική μάσκα προσώπου στις δημόσιες μεταφορές στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτούνται πλέον μάσκες σε δημόσιους χώρους όταν η Αγγλία μπαίνει στο τελικό στάδιο άρσης των περιορισμών κλειδώματος, που αναμένεται να στις 19 Ιουλίου.

Η κυβερνητική καθοδήγηση υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι ίσως εξακολουθούν να επιλέγουν να φορούν μάσκες σε «κλειστά και πολυσύχναστα μέρη» και ο καθηγητής Chris Whitty δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι θα φορούσε μία στις τρεις καταστάσεις: σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, εάν απαιτείται από «οποιαδήποτε αρμόδια αρχή και όταν το κάνει αυτό θα κάνει τους άλλους να αισθάνονται πιο άνετα.

Πολλοί ειδικοί ιατρικής έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την άρση των περιορισμών σχετικά το κάλυμμα προσώπου. Ο καθηγητής Adam Finn, από τη μεικτή επιτροπή της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό (JCVI), δήλωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει να φορά μάσκα προσώπου «επ ‘αόριστον» παρά την άρση της εντολής.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής της NHS England, πρόσθεσε ότι «δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό εάν ορισμένοι άνθρωποι συνέχιζαν να φορούν μάσκες προσώπου σε ορισμένες περιστάσεις, όπως πολυσύχναστα μέρη.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν εάν ανησυχείτε για τους ανθρώπους που βγάζουν τις μάσκες τους; Η Δρ Sally Austen, σύμβουλος κλινικής ψυχολογίας, έδωσε κάποιες οδηγίες τη σελίδα Independent.

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποιον που δεν φοράει μάσκα εκ των προτέρων

«Προσπαθήστε να δράσετε με αποφασιστικότητα. Προσφέρετέ τους  ήσυχα μια εφεδρική μάσκα,  προτείνετε να ανοίξουν τα παράθυρα, να μετακινηθούν σε άλλα καθίσματα ή να κατεβούν στην επόμενη στάση».

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές σας εκ των προτέρων, λέει η Δρ Austen, θα σας αποτρέψει από το να αισθάνεστε συγκλονισμένοι όταν συναντήσετε πρόσωπα χωρίς μάσκα σε ένα γεμάτο χώρο.

Να θυμάστε ότι το άγχος δεν είναι πάντα κακό

Είναι εύκολο να σκεφτόμαστε ότι οι ανησυχίες μας είναι πάντα αρνητικά συναισθήματα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. «Το άγχος ήταν μαζί μας από τις μέρες μας,» λέει ο Δρ Austen. «Γενικά, το άγχος μας κρατά ασφαλείς. Φοβόμαστε τα λιοντάρια επειδή είναι πιθανό να μας βλάψουν, για παράδειγμα».

Περιστασιακά, όμως, οι ανησυχίες μας μπορούν να τροφοδοτήσουν μη βοηθητικά εμπόδια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. «Ο εγκέφαλός του 21ου αιώνα έχει εξελιχθεί ελαφρώς ανίκανος όσον αφορά το άγχος και μερικές φορές φοβόμαστε πράγματα που δεν μπορούν να μας βλάψουν», προσθέτει η Δρ Austen.

«Σκεφτείτε εάν το άγχος σας γύρω από τον Covid είναι χρήσιμο ή όχι. Εάν έχετε σημαντικές υποκείμενες καταστάσεις υγείας, δεν έχετε εμβολιαστεί και βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, τότε το άγχος σας μπορεί να εξυπηρετεί έναν καλό σκοπό. Ενώ ένα διπλά εμβολιασμένο, υγιές άτομο σε εξωτερικό χώρο μπορεί να θεωρήσει ότι το άγχος είναι υπερβολικό στην κατάσταση.

Προσπαθήστε να επεξεργαστείτε αυτό που φοβάστε πραγματικά και αντιμετωπίστε το

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί ως τρόπος κάλυψης άλλων συναισθημάτων, λέει η Δρ Austen. Εάν, για παράδειγμα, έχετε καταλάβει ότι το άγχος σας δεν είναι απολύτως χρήσιμο, μπορεί να αντιμετωπίζετε κάτι άλλο: αποφυγή.

«Η συμπεριφορική μας απάντηση στο άγχος τείνει να είναι αποφυγή», εξηγεί. «Και πάλι, εάν ο φόβος έχει να κάνει με φυσικό κίνδυνο, αυτό είναι σοφό. Ωστόσο, η αποφυγή, κάτι που δεν έχει πραγματικό κίνδυνο, μπορεί να αυξήσει το άγχος που νιώθουμε με την πάροδο του χρόνου. Αν αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, τείνουν να υποχωρήσουν, ενώ αν τους αποφεύγουμε, τείνουν να μεγαλώνουν ».

Προσδιορίστε τα άλλα συναισθήματα που έχετε σχετικά με την άρση των περιορισμών

Είτε πρόκειται για άγχος ή αποφυγή, οι πιθανότητες είναι ότι εάν αισθάνεστε οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα, θα αισθανθείτε επίσης ένα συνδυασμό άλλων συναισθημάτων. Η Δρ Austen προτείνει να προσπαθήσετε να εντοπίσετε εάν το άγχος σας καλύπτει τον θυμό.

«Εάν ναι, μπορείτε να ”παρκάρετε” τον θυμό για να σας βοηθήσει να βρείτε μερικές χρήσιμες καθημερινές λύσεις», λέει. «Επεξεργαστείτε την αυτο-συνομιλία σας εκ των προτέρων, π.χ: «νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι χωρίς μάσκες είναι ανόητοι, ηλίθιοι. Πως μπορώ να πράξω για να κάνω τον εαυτό μου πιο ελεγχόμενο;»

Η εύρεση τρόπων για να αισθανθείτε περισσότερο έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσετε τυχόν φόβους και ανησυχίες που έχετε σχετικά με τους ανθρώπους που βγάζουν μάσκες, προσθέτει. «Θυμηθείτε ότι το άγχος και ο θυμός συμβαδίζουν, ειδικά όταν αισθανόμαστε εκτός ελέγχου. Προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τους άλλους για το πόσο άσχημα αισθάνεστε και εστιάστε στον εαυτό σας και στα συναισθήματά σας».

Διαφήμιση