Αρχική Ειδήσεις Ανησυχητικά τα ποσοστά κλήσεων στο “Χαμόγελο του Παιδιού” (Βίντεο)

Ανησυχητικά τα ποσοστά κλήσεων στο “Χαμόγελο του Παιδιού” (Βίντεο)

0
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αυξημένη ανησυχία εκπέμπουν τα νούμερα αναφορικά με τις κλήσεις που δέχτηκε “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» στην Αγία Παρασκευή, ο Οργανισμός παρουσίασε τα κρίσιμα θέματα των παιδιών και των οικογενειών τους που στήριξε μέσα από τις δράσεις του το Α’ Εξάμηνο του 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου εξαμήνου “Το Χαμόγελο του Παιδιού” διατήρησε τα ισχυρά του αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε με αίσθημα ευθύνης και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας στις αυξημένες κλήσεις και μηνύματα που δέχτηκε στις τρεις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης που διαχειρίζεται:

  • Την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111

Μέσα από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, μέσα από νέες στρατηγικές συνεργασίες και καινοτόμες υπηρεσίες ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και κινητοποιήθηκε άμεσα για κάθε νέο αίτημα. Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθουν με ποιότητα και αποτελεσματικότητα στα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα και στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Ωστόσο, οι ανάγκες των παιδιών αυξάνονται με δραματικό ρυθμό ενώ οι συνθήκες εξακολουθούν να δυσχεραίνουν.

Η επιρροή της πανδημίας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε αρκετές φορές τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις ζωές των παιδιών και των οικογενειών τους, επισημαίνοντας πως αποτελέσε την βασική αιτία της ραγδαίας αύξησης των κλήσεων. Ανάμεσα στα κύρια προβλήματα που μαστίγουν τα παιδιά και τους εφήβους και τους ωθούν στην έκκληση βοήθειας είναι: κακοποιητικές συμπεριφορές, αυτοκτονικοί ιδεασμοί και φυγές.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, με τον αναγκαστικό εγκλεισμό και την διαρκή παραμονή στο σπίτι, παρατηρήθηκαν ορισμένες παραβατικές συμπεριφορές με θύματα τόσο τα παιδιά, όσο και γυναίκες. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 41% στις επώνυμες και ανώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056 για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, εκ των οποίων μικρό ποσοστό αφορά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Οι περισσότερες κλήσεις πραγματοποιήθηκαν από κορίτσια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος παιδιών που σημειώθηκαν ετεροαναφορές ήταν τα αγόρια. Πολλές φορές λόγω του νεαρού της ηλικίας δυσκολεύονται να αντιληφθούν την έννοια της σεξουαλικής κακοποίησης ή αποσιωπούν από φόβο ή ντροπή. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό 82% των κλήσεων αφορούσαν ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν ή εξακολουθούν να κακοποιούνται.

Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό των γυναικών που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία με αύξηση 1000% (από 3 σε 33 κλήσεις). “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ένωσε τις δυνάμεις του με την Γραμμή SOS 15900 για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος που προϋπήρχε και διογκώθηκε εξαιτίας του εγκλεισμού.

Αυτοκτονικές τάσεις φαίνεται πως αποτυπώθηκαν σε πολλά παιδιά ως ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς σημειώθηκε αύξηση 249% σύμφωνα με τις κλήσεις στη Γραμμή 116111. Σημαντική ήταν η δυνατότητα αποστολής μηνύματος στο chat που έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να πάρουν την πρωτοβουλία να μιλήσουν.

Το έργο

Η συμβολή του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική και το έργο που υλοποιεί είναι μείζονος σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας. Αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία του Α’ Εξάμηνο του 2021, παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε:
10.453 παιδιά στον τομέα της Βίας
194 παιδιά & 38 ενήλικες στον τομέα της Εξαφάνισης
2.725 παιδιά στον τομέα της Υγείας
10.506 παιδιά με προβλήματα διαβίωσης

Η στήριξη που παρείχε “Το Χαμόγελο του Παιδιού” σε παιδιά και ενήλικες επηρεάστηκε από την πανδημία, καθώς οι δράσεις τους περιορίστηκαν όσον αφορά σχολικές μονάδες και νοσοκομεία. Ωστόσο, η προσφορά και το έργο του Οργανισμού εδώ και 25 χρόνια παραμένει εξίσου σημαντικό για την προστασία τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια.

Το ισχυρό μήνυμα

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετέδωσε ένα ισχυρό μήνυμα, ένα μήνυμα-δύναμη για να συνεχίσει αυτό το πολύτιμο έργο: «Σήμερα είμαστε εδώ όχι μόνο για να παραθέσουμε απλούς αριθμούς, αλλά κυρίως για να φέρουμε στο φως ό,τι κρύβεται πίσω από αυτούς: τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας στις υπηρεσίες που παρέχουμε στα παιδιά, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προληφθούν και να εξαλειφθούν αποτελεσματικά τα κρίσιμα αυτά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, ακολουθώντας την προτροπή του μικρού μας ιδρυτή, Ανδρέα: “Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε”. 

 

 

Διαφήμιση